Rusland dumpt massaal Amerikaans schuldpapier, verhoogde goudreserves in mei

Rusland heeft haar aanhoudingen in Amerikaans schuldpapier flink verlaagd ten faveure van goud.

Hield de Russische centrale bank in maart nog voor 96,1 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties aan, was dat in april al teruggebracht naar 48,7 miljard dollar.

Cijfers uit mei laten zien dat dit verder is afgebouwd tot 14,9 miljard dollar, het laagste punt in aanhoudingen de afgelopen 14 jaar.

De US Treasury publiceerde dinsdag een lijst met de top 33 nationale aanhouders in Amerikaans schuldpapier. Rusland, dat eerder nog in de top tien stond, bleek niet meer aanwezig op de lijst.

Rusland stond in 2010 in de top tien met een vertegenwoordigde waarde van 176,3 miljard dollar. Nu staat het onder Chili, wat betreft het bezit van Amerikaanse staatsobligaties.

Het dumpen van Amerikaans staatspapier startte in 2011, toen Obama sancties op begon te leggen tegen Rusland en die sindsdien geïntensiveerd zijn.

De Russische Federatie kocht echter grote hoeveelheden goud op, terwijl het Amerikaanse staatsobligaties verkoopt. Onlangs bleek dat het met een waarde van 80,5 miljard dollar aan goudreserves China voorbijstreef op de lijst van landen met de grootste goudaanhoudingen.

Of dit ook werkelijk zo is zal moeten blijken, China is niet het meest transparant in goudaanhoudingen en betreft de grootste goudconsument ter wereld. Daar waar Rusland elke maand goudreserves officieel publiceert, staat China er om bekend dat een keer in de vijf jaar te doen.

Elvira Nabiullina, hoofd van de Centrale Bank van de Russische Federatie, gaf aan dat de Russische goudreserves in tien jaar tijd een vertienvoudiging kende.

Nabiullina: “We are diversifying the entire structure of currencies … We are pursuing a policy so that they are safely stored and diversified, and we assess all the risks: financial, economic and geopolitical ones”

In mei kocht de Russische centrale bank nog eens 600.000 ounces goud. Rusland is daarbij niet het enige land dat dergelijke stappen onderneemt. India, Turkije, Mexico, Iran, Kirgizië, Kazachstan, Wit-Rusland, Oezbekistan, Tadzjikistan, Mongolië en China kopen allen actief goud aan.

Turkije heeft daarbij zijn Amerikaanse schuldposities tevens gehalveerd van 62 miljard dollar in 2017 naar 32,6 miljard dollar afgelopen mei. China bezit nog steeds het meeste schuldpapier van alle landen, met een waarde van 1.183 miljard dollar.

Bronnen: Business Insider, Pravda Report

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999