Rusland overweegt 1 miljard dollar te investeren in Venezolaans goud

Volgens Russische media is het mogelijk dat Rusland 1 miljard dollar gaat investeren in de Venezolaanse goudmijnbouwindustrie.

Dit geeft zij aan naar aanleiding van het vierde bezoek in de afgelopen twee jaar, van Venezolaanse president Nicolas Maduro aan Russisch president Vladimir Poetin, afgelopen woensdag.

Rusland blijkt grote belangstelling te hebben voor goud- en diamantexploratie in Venezuela, een land dat wereldwijd een van de grootste ondergrondse reserves in bezit heeft.

Vorig jaar ondertekenden beide landen nog een memorandum. Dat memorandum beloofde samenwerking op het gebied van geologie en minerale rijkdommen en opende de deur voor Russische mijnbouwbedrijven om in Venezuela aan de slag te gaan.

Het mag zeker ook een reactie heten op de houding van het Westen en de VS tegenover zowel Venezuela als Rusland.

De VS heeft middels verschillende boycotten en sancties, zeker ook gericht op de Venezolaanse energiesector en goudmijnbouwindustrie, getracht de regering van Venezolaans president Nicolas Maduro te destabiliseren en haar economie te verlammen.

De Venezolaanse regering werd daarbij gedwongen haar goud te verkopen tegen “harde” fiat valuta. In de afgelopen maanden werd een verkoop van Venezolaans goud gemeld, met bedragen variërend tussen de 40 tot 570 miljoen dollar.

Eerder hadden de Bank of England (BoE), Deutsche Bank en Citigroup al meer dan een miljard dollar aan Venezolaans goud in beslag genomen. De BoE blokkeerde daarbij de toegang tot ongeveer 80 ton van het edelmetaal.

Deutsche Bank nam 20 ton in beslag nadat Caracas er niet in slaagde om rentebetalingen te doen op een gold swap agreement uit, die oorspronkelijk in 2021 komt te vervallen.

En Citigroup verkocht nog eens enkele tonnen goud, nadat Venezuela in maart een betalingstermijn had overschreden. De Venezolaanse regering beschikte naar verluidt niet over de middelen om de lening af te lossen, aangezien haar activa en activiteiten in de VS sinds januari zijn bevroren.

Eerder deze maand werd verder gerapporteerd dat de goudreserves van het land mede hierdoor de eerste zes maanden van dit jaar al meer dan 1 miljard dollar daalden, van 5,67 miljard dollar tot 4,62 miljard dollar.

In ander nieuws werden vorige week twee Venezolaanse burgers gearresteerd in de VS, nadat ontdekt werd dat er in het vliegtuig waarmee ze vanuit Caracas vlogen naar schatting 104 kilo goud was verstopt in een geheim compartiment.

Zij werden vorige week vrijdag in Fort Lauderdale gearresteerd en er hangt hen een celstraf boven het hoofd van twintig jaar. De waarde van het goud werd geschat op zo’n 5 miljoen dollar.

Het is niet duidelijk waar het goud vandaan kwam en of dit een poging was van de Venezolaanse regering om Amerikaanse sancties te omzeilen, of het het werk van een criminele organisatie.

Bronnen: Reuters, Kitco, Russia Today, Sputnik News

Foto: Flickr