Chinese goudimport stijgt, voormalig Chinees burgemeester opgepakt met persoonlijke goudvoorraad

De maandelijkse goudimport van China via Hongkong steeg in augustus met bijna 61%, na een daling tot het laagste niveau in meer dan acht jaar de maand ervoor. Dat blijkt uit gegevens van het Hong Kong Census and Statistics Department.

De netto-import via Hong Kong naar China, ’s werelds grootste goudconsument, steeg tot bijna 13 ton vorige maand. In juli kwam het nog neer op iets meer dan 8 ton.

De totale goudimport via Hongkong steeg daarnaast voor het eerst sinds april. Met 43,5% om precies te zijn, van 10,915 ton in juli tot 15,661 ton in augustus.

Zowel de netto-import als de totale import via Hongkong was in juli nog gedaald tot het laagste niveau sinds mei 2011.

China heeft de import van goud dit jaar beperkt, aangezien zij bang is voor de uitvloei van kapitaal. Ook de vraag vanuit Hongkong mag zwak heten, vanwege de protesten in de stad.

China heeft volgens verschillende bronnen en augustus die importrestricties echter gedeeltelijk opgeheven.

China verstrekt in principe geen handelsgegevens over goud. Daarom dienen de cijfers van Hongkong als indicatie van de goudstromen naar het vasteland. Hongkong ligt daarnaast tegen Shenzhen aan, de grootste sieradenmarkt van China.

De gegevens van Hongkong geven echter geen volledig beeld van de Chinese aankopen, aangezien er ook goud wordt ingevoerd via Shanghai en Beijing.

China importeerde daarbij meer goud via Zwitserland en Singapore, veel meer dan via Hongkong, aldus Samson Li, een in Hongkong gevestigde edelmetaalanalist bij Refinitiv GFMS.

Dat goud een dingetje blijft in China blijkt ook wel uit het laatste nieuws dat een voormalig Chinees burgemeester, Zhang Qi, op is gepakt met een persoonlijke goudvoorraad ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar (13,5 ton)!

Daarnaast werd er nog eens voor 37 miljard dollar aan cash geld gevonden bij de voormalig burgemeester van Haikou City. Voor betreffende Zhang Qi een flinke domper. Hij is niet alleen het geld kwijt maar wordt hoogstwaarschijnlijk ook ter dood veroordeelt.

Voor de Chinese overheid mogelijk een flinke meevaller, aangezien zij vast een manier weten te bedenken om die 13,5 ton aan goud en 37 miljard dollar aan cash geld op de balans bij te schrijven.

Bronnen: The Sun, Reuters

Foto: Flickr