Goudprijs schiet hoger na teleurstellende ISM

De goudprijs schiet op donderdag fors hoger. De beurzen zijn immers opnieuw in de ban van de recessievrees, waardoor de goudprijzen hoger gaan. Het sentiment in de Amerikaanse dienstensector verslechtert immers sneller dan verwacht. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de ISM.

Donderdag gaf de ISM aan dat zijn niet-verwerkende index op 52,6% staat in september. Dat is een forse achteruitgang ten opzichte van het cijfer van 56,4% dat in augustus werd bekendgemaakt. De data zijn veel zwakker dan verwacht aangezien de consensusverwachtingen een cijfer van 55,1% hadden vooropgesteld.

Cijfers boven de 50% worden in dergelijke indices gezien als een teken van economische groei, en omgekeerd. Hoe meer een indicator boven of onder de 50% noteert, hoe groter of kleiner de verandering.

Goud fungeert als een kanarie in de koolmijn en ziet de bui al hangen. Het is dan ook geen verrassing dat de goudprijzen op donderdag boven de 1500 USD postvatten en zo kunnen recupereren van een daling van 2% die we aan het begin van de week zagen. De jongste economische cijfers hebben er zeker voor kunnen zorgen dat goud zijn winsten heeft uitgebreid. De december goudfutures noteerden voor het laatst rond 1518 USD per ounce.

Economen en analisten waarschuwden ervoor dat de teleurstellende cijfers uit de dienstensector de vrees voor een recessie nog verder kunnen aanzwengelen aangezien dit de grootste component is van de Amerikaanse economie.

De boodschap blijft dus zeer duidelijk: goud moet absoluut worden geaccumuleerd op zwakte en bewijst zijn dienst op dagen zoals deze.