Ook uw spaargeld ligt onder vuur!

Jean Pierre Mustier is uw vriend niet… Tenminste wanneer u een appeltje voor de dorst hebt op een Europese spaarrekening.

De voorzitter van de Europese bankenunie, pleit openlijk voor negatieve rente op een spaarrekening, voor het saldo boven € 100.000,00.

Op exact hetzelfde moment blijft onze Centrale Bank, de ECB, vastbesloten om de waarde van uw spaargeld elk jaar opnieuw met 2% te laten dalen. Een “inflatiedoelstelling van 2%” heet dat dan mooi.

Deze twee zaken kunnen “nooit” meer veranderen zonder eerst een financiële crisis die ons volledige financiële systeem op haar grondvesten zal doen daveren.
Je kan dat een “reset” noemen of hoe je ook wil… Het is alleen bijzonder belangrijk om te begrijpen dat dit er aankomt…
Onze economie sleept immers zoveel schulden mee en groeit tegelijk te traag, om hier ooit nog op eigen kracht uit te geraken.

De meeste mensen hebben absoluut NIET door wat voor een drama de situatie van vandaag nu al is voor de spaarder, hoewel het redelijk simpel is…

Daarom het volgende cijfervoorbeeld:

Voor Nederland hebben we helaas geen cijfers bij de hand, maar op alle Belgische spaarrekeningen samen alleen al, zou ongeveer 280 miljard euro geparkeerd staan.

Zelfs zonder de vooropgestelde “boeterente” van de bankenlobby die ons misschien ook nog wacht in toekomst, is de rentevergoeding op deze 280 miljard gemiddeld en naar schatting zo’n 0,15% per jaar.
De meeste spaarrekeningen bieden immers het wettelijk minimum van 0,11% rente.
Het is wel zo dat kleinere spelers dikwijls iets meer rente bieden dan die 0,11%, maar zij hebben dan ook weer een kleiner stuk van de spaarmarkt in handen…

280 miljard aan 0,15% rente, dat gaat dus dicht bij de waarheid zitten en dat betekent € 420 miljoen aan rente-inkomsten in 2019 voor de Belgische spaarder. Dat is de ene kant van de vergelijking…

Maar er is ook nog een Centrale Bank, de ECB.. Die ECB stelt open en bloot, dat ze er letterlijk alles aan zal doen om de waarde van dat spaargeld te doen dalen met 2% per jaar.

280 miljard op spaarrekeningen blijft natuurlijk ook volgend jaar nog 280 miljard, plus onze rente van 420 miljoen euro zelfs… Maar de koopkracht gerekend in goederen en diensten van die reserve, die zal volgend jaar zo’n 5,6 miljard euro lager liggen indien de Centrale Bank haar zin krijgt.

De positieve rente, verminderd met het verlies aan koopkracht door inflatie, bezorgt de Belgische spaarders in de komende twaalf maanden dus naar schatting een gezamenlijk verlies aan koopkracht van ongeveer 5,2 miljard euro op hun spaarrekeningen!

Dan zwijgen we nu nog even heel zedig over het nog veel grotere verlies dat er vanaf nu elk jaar opnieuw op obligaties moet worden genomen…

Dit is overduidelijk het falen van een systeem!

In een normale markt, hoort de spaarrekening immers de plaats te zijn waar je je reserve wel kan parkeren.
Zonder spectaculaire meerwaarden, want het blijft een spaarrekening… Maar gegarandeerde verliezen “voor altijd”, die horen daar onder normale omstandigheden ook niet bij!

De grote oorzaak, dat zijn natuurlijk de globale schulden. Schulden die, in verhouding tot de grootte van de economie, zodanig groot zijn, dat een terugkeer naar een “eerlijke” rente niet meer kan.

Vandaag zou de conservatieve spaarder dus moeten gaan “speculeren” van zijn bankier. Iets wat hij/zij dikwijls uit eigen beweging gewoon niet wil, er is namelijk een wezenlijk en fundamenteel verschil tussen spaarders en beleggers/speculanten!
(en zelfs beleggers hebben dikwijls een niet gering gedeelte van hun vermogen aan “spaargeld”)

Volgens onze inschatting zijn de alternatieven die de meeste spaarders gekozen hebben of gaan kiezen, ook niet de oplossing:
Je kan er niet omheen, zowel aandelen als vastgoed zijn in historisch perspectief (heel) duur en voor de obligatiemarkten reserveren we nog een ander woord, hun huidige waardering is gewoon waanzin

Waar ligt dan de oplossing?

Volgens ons kijk je best naar wat Centrale Banken zelf doen!

Zij hoeven geen spaargeld aan te houden, in die zin dat ze niets hebben aan geld dat ze zelf kunnen bijdrukken… Geld drukken, dat gebeurt immers simpelweg “uit het niets”.

Maar Centrale Banken verzamelen zelf steeds meer van één actief, een universele vorm van rijkdom, die NIET zomaar kan worden bijgedrukt, GOUD.

Wanneer het wiskundig zeker wordt dat er iets fundamenteel moet veranderen aan het gehele financiële systeem, let dan altijd op goud

Dit jaar kunnen de gezamenlijke goudaankopen van Centrale Banken 750 ton aan goud overtreffen en samengeteld naderen we met de officiële cijfers alleen al, heel dicht de 35.000 ton aan goudvoorraden.
(we schrijven officiële cijfers omdat zowel China, als bijvoorbeeld Saudi Arabië, wel eens wat meer goudreserves kunnen bezitten dan ze officieel bekend maken).

Is het dan geen logische redenering om ervoor te zorgen dat je op zijn minst een basispositie in fysiek goud hebt?

Wanneer je de evolutie op de financiële markten en in de economie een beetje volgt, dan heb je waarschijnlijk samen met ons het gevoel dat er “iets” op til is.

Vandaag kon wel eens een uitstekend moment zijn om fysiek goud op te bouwen!

Wij zouden vandaag kiezen voor ofwel de Krugerrands, de Napoleons of onze favoriete munt van 2019, de Canadese Moose

Meer info?

Contacteer ons via T:+32 (0) 494 40 20 20, via de CHAT functie op onze website of via e-mail!

Tot binnenkort!
Het goud999 team

P.S. Numismatische uitgifte, Johannes de Doper van Leonardo Da Vinci!
(Oplage: 100 stuks wereldwijd – deze uitgave is NIET voor iedereen!)

“Johannes de Doper” was heel waarschijnlijk het laatste schilderij dat Leonardo Da Vinci schilderde (1513).
Deze uitgave in zuiver zilver is speciaal, omwille van de afmetingen van deze “munt” (28cmx40cm zonder het kader), de graad van afwerking en de bijzonder gelimiteerde oplage.
Interesse? Kijk dan zeker HIER op onze website voor meer info…
EN
Gebruik de KORTINGCODE: DOPER in je winkelmandje bij de aankoop. Die code geeft recht op een KORTING van € 100,00 op de geafficheerde prijs en tegelijk gratis verzekerde verzending na aankoop.Wacht niet te lang, de kans bestaat dat deze uitgifte snel uitverkoopt!Meer info over deze Johannes de Doper, sturen we in de volgende editie van onze Numismatische nieuwsbrief. Ontvang je die vandaag nog niet? Dan kan je je hier gratis inschrijven.