Rhodium

Rijke families gaan voluit in cash

Vermogende families gaan in sneltempo naar cash. Dat blijkt uit een recent rapport van UBS over family offices. Deze family offices beheren het vermogen van één of meerdere rijke families.

En wat blijkt nu? Deze families zijn helemaal niet zo optimistisch over de staat van de economie. Integendeel, want het blijkt dat de meerderheid van hen een neergang verwacht in 2020.

Het rapport ondervroeg meer dan 360 family offices over de hele wereld. De offices hadden gemiddeld een beheerd vermogen van 917 miljoen USD. Dat is toch aanzienlijk.

55% van de ondervraagde directeuren van de family offices geeft aan dat ze een marktcorrectie verwachten tegen 2020, en heel wat van die partijen zijn zich momenteel aan het positioneren om daar gebruik van te maken.

Bijna de helft van de ondervraagden positioneert zich op dit moment op een zodanige manier dat zij hier kunnen op inspelen. Ze gaan risico afbouwen of willen profiteren van opportuniteiten. Zowat 42% gaat de cashreserves opbouwen en zowat 22% gaat de leverage binnen hun portefeuille afbouwen.

Opvallend is dat er niet over edelmetalen werd gesproken in dit rapport. Dat is een groot gemis, want cash is uiteraard een goede manier om je portefeuille bestendig te maken tegen een correctie waarbij je ook kan inspelen op een correctie, maar de echte bescherming van je portefeuille komt van de edelmetalen.

Naast goud en zilver is platina op dit moment serieus ondergewaardeerd. De verhouding tegenover goud is zelden zo laag geweest als vandaag. Het is geen belegging die op dit moment de wind in de zeilen heeft en kan daardoor eerder worden beschouwd als een tegendraadse belegging, maar wanneer platina eens wakker gaat schieten, dan is het zeker niet uitgesloten dat we een gelijkaardige opwaartse beweging gaan zien zoals bij palladium en wie weet wel bij rhodium. Geduld is aangewezen op deze markten en gelijkmatig fysiek metaal accumuleren is ongetwijfeld de beste strategie.