Rusland in februari ’s werelds grootste afnemer van goud

Terwijl alle ogen gericht waren op de olieprijs en hoe de roebel presteerde tegenover de dollar kocht de Russische centrale bank het afgelopen jaar stilletjes grote hoeveelheden goud op. In januari 2016 kocht de Russische centrale bank opnieuw 22 ton goud aan. Dat blijkt de twaalfde maand op rij dat er grote hoeveelheden goud werd aangekocht.

De centrale bank van Rusland kocht in februari nog eens 356.000 ounces goud bij en werd daarmee in die maand de grootste afnemer van het edelmetaal in de wereld in vergelijking met andere centrale banken, aldus gegevens van het IMF. Het IMF heeft echter Chinese gegevens aangaande goudaankopen nog niet aan haar februari statistieken toegevoegd. De People’s Bank of China (PBoC) maakte eerder melding van goudaankopen in februari a 320.000 ounces. Substantieel minder dan voorgaande maanden.

Voor heel 2015 voegde Rusland een record van 208 ton goud toe aan haar reserves. In 2014 was dit nog “slechts” 172 ton. Rusland is nu – op de de VS, Duitsland, Italië, Frankrijk en China na – de grootste aanhouder van het edelmetaal volgens de World Gold Council.

Vorige week stegen Russische buitenlandse reserves met $5.8 miljard tot $386.9 miljard. Die buitenlandse reserves bestaan uit internationale valuta’s, Special Drawing Rights aangehouden bij het IMF (bijzondere trekkingsrechten) en monetair goud.

In juni 2015 gaf de vice-gouverneur van de Russische centrale bank Dmitry Tulin aan dat zij van plan is om de internationale reserves van Rusland in de komende 3 tot 5 jaar te verhogen tot $500 miljard. Een groot gedeelte daar van zal komen door de accumulatie van goud.

Bronnen: Russia Today, World Tribune, New Eastern Outlook

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.