Goud shorts moeten dekking zoeken!

De afgelopen dagen stond de goudprijs weer een beetje onder druk. De belangrijkste oorzaak was zonder twijfel de sterkere dollar. We schreven hier deze week nog een stukje over op deze site.

Dinsdagavond, toen de markten opnieuw open waren na het verlengde paasweekend, kwam er een ander geluid uit te markten.

Als we kijken naar de open interest, dan hebben er de afgelopen weken en maanden heel wat beleggers een short positie ingenomen in het goud. Dat doen ze om dubbel te profiteren. Aan de ene kant hebben ze de afgelopen maanden mooi geprofiteerd aan de ‘long’ zijde, en nu proberen ze datzelfde trucje toe te passen aan de short zijde.

Maar gisterenavond gaf de voorzitster van de Amerikaanse Fed, Yellen, een signaal dat heel wat short sellers in goud blijkbaar verontrustte. Ze gaf heel wat signalen dat er in de toekomst geen hele resem renteverhogingen moet worden verwacht omdat de economie nog bijzonder zwak is.

Die ‘dovish’ verklaringen zorgden ervoor dat heel wat short sellers in razendsnel tempo hun posities moesten terugdraaien, en zelfs bijna in paniek waren.

Dat is een les die we moeten onthouden bij het beleggen. Als een actief in een fundamenteel opgaande trend zit, dan is het bijzonder moeilijk om die trend te keren. Wat je dan vooral niet moet gaan doen als belegger, is de dips proberen te timen. Want dan riskeer je dat je uiteindelijk uit je posities wordt gekiepeerd. Een heel gevaarlijk spel dus!

Je dus het dus best zoals een van de grootste beleggers en kenners van het goud: James Turk. Zijn interviews de afgelopen jaren waren een baken van rust en standvastigheid in een klimaat waar iedereen zijn pet draait om de vijf minuten.

Goud voelt de bui van inflatie al hangen, en de forse reactie gisteren is daar al een eerste teken van. Je moet er als belegger dekking tegen zoeken, en vooral je posities niet afgeven. Dat is het voordeel van fysiek goud: je bent minder geneigd om te gaan verkopen en winst te nemen op een moment waarop je je posities beter aanhoudt…

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]