Risk-off maandag

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten omwille van Labour Day, en op dat vlak mogen we ons dus verwachten aan minder liquiditeit. Maar als we de openingskoersen vandaag bekijken in Azië, dan zal het een risk-off dag worden.

De laatste nucleaire testen die werden uitgevoerd door malloot Kim Jong Un van Noord-Korea hebben daar natuurlijk veel mee te maken. De Japanse yen, goud en overheidsobligaties gingen maandagochtend gezwind hoger. Het is logisch dat door de testen de veilige havens allemaal hoger gingen, maar nu wordt het op de markten toch allemaal bijzonder gevaarlijk als je het ons vraagt.

De dollar ging zelfs tot 109,22 JPY op de opening, een volle yen lager ten opzichte van vrijdag, maar de verliezen stabiliseerden zich.

Noord-Korea voerde zondag immers zijn zesde en meest krachtige nucleaire test uit, die naar eigen zeggen een geavanceerde waterstofbom was op lange afstand. Trump gaf al te kennen dat hij bijzonder hard zou terugslaan indien Noord-Korea het zou wagen om een aanval uit te voeren op de VS of zijn partners.

Ook de Zwitserse frank ging hoger op maandagochtend. Dat doet uitschijnen dat ook de Zwitserse munt nog altijd een bijzonder geapprecieerde haven is.

Hoe moet het nu verder met de goudprijs? Als je het sentiment op de sociale media bekijkt, dan geloven immers weinig mensen dat de goudprijs duurzaam kan stijgen. Heel veel mensen zijn nog altijd sceptisch hoewel de goudmijnindexen al vooruitgang hebben geboekt en dat op zich dus een goed teken is. Maar het geloof in een verdere stijging zit er nog niet in.

Dat doet ons herinneren aan het gezegde ‘een stierenmarkt beklimt een muur van zorgen’. Het ziet er naar uit dat ook dit gezegde weer van toepassing is op goud. Profiteer er dus van, en positioneer je op het juiste moment. Dat juiste moment is nu, en niet wanneer we alweer 30% hoger staan.

[xyz-ihs snippet=”goud”]