Hoger koersdoel ABN Amro voor goud en zilver

Het koersdoel voor goud is door Georgette Boele, coördinator valuta en edelmetalen strategie bij het Economisch Bureau van ABN Amro flink verhoogd.

Opmerkelijk aangezien zij vorige maand nog de verwachtingen neerwaarts bijstelde.

Voor december 2017 verwacht zij nu een 7,4 procent hogere prijs voor het edelmetaal met een koersdoel van 1300 dollar per troy ounce. Vorige maand werd daar nog een prijs verwacht van 1225 dollar per ounce.

De bank verlaagde vorige maand nog het koersdoel van zowel goud als zilver. De stijgende reële rente werd toen zwaarder meegewogen dan de daling van de dollar.

De bank ging ervan uit dat er pas in 2018 sprake was van stijgingen in de goudprijs, maar komt daar nu van terug.

De wijziging in het koersdoel heeft volgens de bank te maken met het feit dat ze de recente scherpe prijsstijging niet verwacht had.

Deze week werd er door de psychologische grens van 1300 dollar gebroken.

Ook de verwachting van de markt dat de komende 18 maanden slechts eenmaal een renteverhoging wordt doorgevoerd door de Fed speelt mee.

Een maand geleden waren de verwachtingen daarin significant anders.

Nu denkt men dat er slechts eenmaal een kwart procentpunt verhoogd zal worden in die tijdsspanne.

Verder blijft de bank bij een positieve outlook voor de goudprijs op de lange termijn, hoewel op de korte termijn factoren de prijs alsnog negatief kunnen beïnvloeden.

Echter de kans daarop lijkt flink minder, aldus de ABN Amro.

In maart van 2018 verwacht de bank dat de goudprijs de 1350 dollar per ounce aan zal doen. Eerder stond daar nog een koersverwachting van 1225 dollar per ounce.

In juni volgend jaar zou de goudprijs kunnen stijgen naar 1375 dollar. Het vorige koersdoel stond daarbij op 1250 dollar per ounce, ofwel een verhoging van 10 procent.

En ook voor december volgend jaar zou goud kunnen stijgen naar de 1450 dollar per ounce. Vanaf huidig niveau zou dat een prijsstijging betekenen van 11 procent.

Ook voor zilver stelt Boele dat hogere prijzen verwacht mogen worden.

Voor december dit jaar wordt de verwachting verhoogt van 15,25 naar 17 dollar per ounce.

Die verwachting komt daarmee uit op een prijsstijging van 11,4 procent.

Voor maart volgend jaar gaat de bank nu uit van een zilverprijs van 17,50 dollar, voor juni 18 dollar, voor september 18,50 dollar en eind 2018 19 dollar per troy ounce.

Dat was eerder respectievelijk 15,50 dollar, 16 dollar, 17 dollar en 18 dollar per troy ounce.

Bron: ABN Amro

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.