Reuters poll: “Verwachting voor gemiddelde goudprijs dit jaar hoogste sinds 2013”

De gemiddelde goudprijs kan dit jaar stijgen, met verwachtingen die de afgelopen zes jaar tijd niet zo hoog waren. Dat blijkt uit een door Reuters uitgevoerde poll onder 34 analisten en traders.

De vertragende wereldeconomie, de onrust op de aandelenmarkten, de vertraging van de rentestijgingen en de potentiële zwakte van de Amerikaanse dollar zullen naar verwachting daar de reden voor zijn.

Goud zal dit jaar gemiddeld de 1.322 dollar per ounce aandoen. Voor 2020 ligt de gemiddelde voorspelling op 1.369 dollar per ounce, zo blijkt uit de enquête.

Die nieuwe voorspellingen liggen hoger dan die van een gelijkaardige peiling drie maanden geleden, waarbij een gemiddelde voor dit jaar werd verwacht van 1.305 dollar en voor 2020 op de 1.350 dollar per ounce.

Mike McGlone, senior commodity strateeg bij Bloomberg Intelligence, geeft in een nieuw rapport eveneens aan dat goud momenteel dicht bij haar bodem koerst en dra hoger kan.

McGlone: “The primary diversifier, gold, at the bottom of the performers, is more likely to move higher, notably if the dollar doesn’t. Unchanged gold is showing divergent strength vs. the primary recovery driver in 4Q — increasing stock market volatility — which has plunged in 2019”

De goudprijs daalde de afgelopen weken tot zo’n 1.280 dollar, onder druk van een sterkere dollar en stijgende aandelenmarkten die beleggers betere rendementen bieden.

Ook de mindere aanhoudingen in goud-ETF’s hebben ervoor gezorgd dat goud lager ging. Daarnaast wordt er meer en meer ingezet op lagere goudprijzen middels shorts op de Amerikaanse Comex.

Analisten denken echter dat het vertragen van de wereldwijde economische groei, de toenemende waarschijnlijkheid van beurscorrecties, een pauze in rentestijgingen en een waarschijnlijke verzwakking van de dollar er voor gaan zorgen dat geld terugvloeit naar het edelmetaal.

Zo gaf Capital Economics analist Ross Strachan aan: “We expect falling risk appetite and a surge in safe-haven demand to be the key factor driving both gold and silver prices”

Een Reuters opiniepeiling onder 70 valutastrategen toonde daarnaast aan dat zij verwachtten dat de Amerikaanse dollar, die in april zijn sterkste punt aandeed in bijna twee jaar tijd, het komende jaar zal gaan dalen.

De verwachting dit jaar voor gemiddelde goudprijs ligt 4 procent hoger dan de gemiddelde prijs van vorig jaar, op 1.268 dollar per ounce.

Toch suggereert het dat goud met moeite overtuigend door de hoogste koers kan breken die zij in 2016 aandeed, op 1.375 dollar per ounce. Datzelfde geldt voor de piek van vorig jaar, op 1.366 dollar per ounce.

Deze twee ijkpunten zullen samen hoogstwaarschijnlijk een sterke technische weerstand vormen.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.