Goudimport India weer hoger in april

De goudimport in India steeg in april. Dit terwijl de prijs dalende was en er een hogere vraag te verwachten was in de aanloop naar de op-een-na grootste goud-aankoopdag in de Hindoe-kalender.

De import steeg daarbij vorige maand tot 121 ton. Dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 52,8 ton. De import was daarbij ook hoger dan de goudimport in maart 2019, toen er 73 ton werd ingevoerd.

De vraag naar goud lijkt dus te blijven stijgen, na mindere verkopen de laatste paar jaren.

Ook de World Gold Council gaf vorige week aan dat de consumptie in de op een na grootste goudconsument ter wereld dit kwartaal kan stijgen.

Dit als gevolg van de traditionele bruiloft seizoen aankopen, het Akshaya Tritiya festival en de stijgende prijzen van gewassen die de koopkracht van consumenten op het platteland verhogen.

Indiërs vierden afgelopen dinsdag Akshaya Tritiya, een van de meest gunstige tijden om goud aan te kopen, samen met Diwali en Dhanteras, die in respectievelijk oktober en november vallen.

Dat, in combinatie met een prijsdaling van zo’n 7 procent ten opzichte van het hoogste punt in meer dan vijf jaar in februari, ondersteunt de vraag.

Om consumenten te verleiden tot goudaankopen hebben veel Indiase juweliers reclame gemaakt voor verschillende kortingen.

Retailers zoals Malabar Gold & Diamonds boden liefst 50 procent korting op de kosten voor het maken van sieraden. Dit terwijl Titan Co. – van de welbekende Tata Group – een korting gaf van maximaal 25 procent.

Ahammed MP, voorzitter van Malabar Gold & Diamonds: “There are reports of robust pre-Akshaya Tritiya sales in the markets. A higher sales volume is expected as compared with last year and in percentage terms, we can expect sales growth of around 15-20 percent”

Nu blijkt dat Indiërs 23 ton goud aan hebben gekocht tijdens Akshaya Tritiya dit jaar. Dat betreft een stijging van vier ton in vergelijking met het voorgaande jaar, aldus Surendra Mehta, Nationaal Secretaris van de India Bullion and Jewellers Association (IBJA).

Volgens digitaal goud platform Augmont zullen ook veel Indiërs die geprofiteerd hebben van de stijgende aandelenmarkten richting goud gaan kijken om portfolio’s te diversifiëren.

Sudheesh Nambiath, hoofd van het India Gold Policy Center, schatte dat de goudverkoop tijdens Akshay Tritiya goed gaat zijn voor een derde van alle verkopen in India in het tweede kwartaal van dit jaar.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, India New England

Foto: Flickr