Chinese centrale bank voegt wederom goud toe aan reserves

De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), voegde in april voor de vijfde maand op rij goud toe aan haar reserves.

De PBoC geeft aan dat de goudreserves vorige maand zijn gestegen tot 61,1 miljoen ounces, een stijging van 480.000 ounces in vergelijking met de maand ervoor.

Het geeft de totale goudreserves nu een waarde van zo’n 78,3 miljard dollar.

Centrale banken in opkomende markten zijn uitgegroeid tot de grootste kopers op de goudmarkt, waarbij zij reserves diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar. Ook China’s centrale bank blijft dus een grote koper van goud.

Analisten van SP Angel en Commerzbank gaven eerder al aan dat de Chinese goudreserves waren gestegen van 60,62 miljoen in maart naar 61,1 miljoen ounces in april.

SP Angel: “In tonnage terms, last month’s inflow totaled 14.93 tonnes and the increase follows the addition of almost 43t in the four months through March”

China begon haar aankopen in december vorig jaar, waarbij zij nu elke maand goud toevoegen aan de reserves. In totaal zijn er sindsdien 60 ton bijgekomen.

Evengoed betreft het een laag gehalte gekeken naar internationale standaarden. Daar waar Westerse centrale banken vaak meer dan de helft aan reserves in goud aanhouden is dat in China’s geval nog steeds slechts 2,5 procent.

Die toevoeging van 14,93 ton goud aan reserves in april betreft evengoed de hoogste maandelijkse toevoeging tot nu toe dit jaar. De PBoC houdt nu officieel precies 1900 ton goud aan in reserves.

Officiële cijfers in Chinese goudaanhoudingen mogen dan op de 1900 ton liggen, China is nou niet het schoolvoorbeeld in juiste rapportage. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat werkelijke goudreserves een stuk hoger liggen.

Vorig jaar kochten de centrale banken, onder leiding van Rusland, meer goud dan ooit sinds de VS in 1971 besloot af te stappen van de goudstandaard.

Er werd in 2018 voor zo’n 27 miljard dollar aan goud door centrale banken aangekocht.

In het eerste kwartaal van dit jaar kochten de centrale banken voor in totaal ongeveer 6 miljard dollar aan goud.

Dat is een stijging van 68 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, aldus de World Gold Council.

Bronnen: Kitco, Financial Times

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]