CEO Barrick: “Oplossing voor problemen Acacia kan worden afgedwongen”

Mark Bristow, de CEO van Barrick Gold Corp., geeft aan dat het bedrijf wellicht een eind moet “forceren”, gekeken naar de geblokkeerde besprekingen met Tanzania, over het lot van dochteronderneming Acacia Mining.

Acacia is in strijd met de Tanzaniaanse overheid sinds juli 2017. Toen overhandigde het land de goudproducent een belastingrekening van liefst $190 miljard, wegens het jarenlang verkeerd vermelden van goudexporten.

Barrick, dat bijna twee derde van Acacia in bezit heeft, heeft eerder aangegeven dat het van plan is om $300 miljoen te betalen aan uitstaande belastingeisen. Daarbij zou ook 50 procent van de “economische voordelen” van de verrichtingen van Acacia met de staat gedeeld worden.

Acacia neemt geen deel aan de besprekingen, maar haar raad van bestuur zal om het even welke overeenkomst eerst moeten goedkeuren.

Zodra dat is gedaan blijft er onzekerheid over de toekomst van het goudmijnbouwbedrijf. Barrick zou er voorstander van zijn om de volledige controle te nemen.

Bristow werd afgelopen januari de CEO van Barrick Gold. De maand erop gaf het in Toronto gebaseerde mijnbouwbedrijf dat het een regeling had kunnen treffen met de Tanzaniaanse overheid. Maar tot dusver is er nog geen definitieve overeenkomst met de overheid ondertekend.

Bristow: “We would definitely at a point intervene and force the process, but right now it’s not a constructive way to try to solve this problem”

Acacia gaf vandaag aan dat het graag verduidelijking wilde van Barrick Gold op de commentaren van Bristow. Volgens Acacia zijn de uitspraken niet verenigbaar met onderlinge gesprekken. Het bedrijf gaf ook aan nog geen voorgestelde regeling te hebben mogen ontvangen.

Bristow weigerde meer details te geven over hoe een interventie eruit zou zien. Later maakte Bristow nogmaals zijn frustraties bekend aangaande zaken, tijdens de first-quarter earnings call gisteren.

De twee bedrijven zijn het niet eens over de vraag of Barrick het recht heeft om over een overeenkomst te stemmen. En terwijl alle opties open liggen – met inbegrip van het opkopen van de minderheidsaandeelhouders van Acacia – is Barrick niet bereid veel te betalen voor dat deel.

Barrick meldde gisteren verder een beter dan verwachtte winst voor het eerste kwartaal. Daarnaast gaf het aan dat een nieuw te vormen gemeenschappelijke onderneming, met Newmont Goldcorp., tegen het eind van het huidige kwartaal kan worden voltooid.

Bronnen: Kitco, Yahoo, Bloomberg

Foto: Flickr