Recessies liggen op de loer, koersdoel goud verhoogd

Analisten bij de grote Europese edelmetaalonderneming Degussa verhogen hun koersdoel voor zowel goud als zilver voor de langere termijn.

In hun laatste onderzoeksrapport, dat vorige week werd gepubliceerd, geven de analisten aan dat ze hun prijsdoel voor het gele metaal verhogen en dat ze een rally naar 1.690 dollar per ounce tegen eind 2020 verwachten. Tegelijkertijd zien ze de zilverprijs stijgen tot 23 dollar per ounce.

De goudmarkt ziet momenteel wat technische verkopen. Niet vreemd na de push vorige week naar een nieuw hoogste punt in zes jaar tijd.

Beleggers nemen wat winst op het bereiken van die top. De zilverkoers deed daarnaast een hoogste punt aan in twee jaar tijd.

De analisten blijven echter optimistisch over de opwaartse trend van goud en zilver, met initiële steun op respectievelijk $1.480 en $16,80 per ounce.

De analisten zien de renteverlaging van de Federale Reserve in juli als sturende kracht, waarbij verwacht wordt dat ook de ECB de komende maand zich bij die tendens zal aansluiten.

Degussa: “With the world’s interest rates heading to zero or even below zero, official currencies can no longer be viewed as a reliable store of value. With market interest rates at or below zero, and consumer and asset price inflation continuing, cash and liquid bank deposits will lose their purchasing power”

Ondertussen waarschuwt de Duitse centrale bank, de Bundesbank, dat het land in een recessie terecht kan komen.

Europa’s grootste economie, ook wel de motor van Europa, kan volgens haar eigen centrale bank in het derde kwartaal van 2019 eveneens een slecht kwartaal kennen. Het voorspelt daarbij dat het BBP licht kan blijven dalen.

Het BBP kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,1% ten opzichte van het eerste kwartaal. Er is sprake van een recessie wanneer de economie gedurende twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Duitsland wordt geconfronteerd met een groot aantal economische problemen die door analisten ook wel een “perfect storm” wordt genoemd.

De economie van het land is afhankelijk van exporteurs die goederen verkopen aan China en de VS, die beiden in een bittere handelsoorlog verzeild zijn. Ook heeft een zwakke wereldwijde autoverkoop Duitse autofabrikanten hard getroffen.

Dit terwijl Europese, en zeker ook Duitse, banken op hun beurt zo hun eigen problemen kennen. Daarnaast ligt nog altijd de Brexit op de loer.

Duitsland is slechts een van de belangrijkste economieën ter wereld die geconfronteerd worden met een mogelijke recessie.

Ook de Britse economie kromp in het tweede kwartaal. Mexico heeft zich net aan een recessie onttrokken, maar verwacht wordt dat de Mexicaanse economie zwak zal blijven. Uit gegevens blijkt verder dat Brazilië in het tweede kwartaal in een recessie terecht is gekomen.

Al met al niet vreemd dat de edelmetalen in huidige wereld aardig weten te presteren.

Bronnen: Kitco, CNN

Foto: Flickr