Goud in veel valuta niet eerder zo hoog gewaardeerd

De goudprijzen koersen in meer dan 20 landen op recordhoogtes. In dollars is de prijs van het edelmetaal de afgelopen maand met 8% gestegen. Sinds begin dit jaar kent het een stijging van liefst 17%.

Valuta wereldwijd lijken het een stuk slechter te doen dan de Amerikaanse dollar. Toch delft ook de dollar ten opzichte van goud het onderspit. De spectaculaire rally van de goudprijs lijkt echter nog maar net begonnen.

De prijs koerst in dollars rond het hoogste punt in zes jaar tijd en gerenommeerde partijen als Goldman Sachs en Citigroup voorspellen nog een stijging voor het komende half jaar van 6% tot 1.600 dollar per ounce.

Bank of America Merrill Lynch ziet de koers binnen twee jaar stijgen richting de 2.000 dollar per ounce, waarmee het record van 2011 op 1.921,17 dollar per ounce wordt overtroffen.

De waarde van goud als toevluchtsoord schijnt, te midden van de toenemende wereldwijde onzekerheid over de handelsoorlog tussen de V.S. en China en de vertragende economische groei.

Ondertussen rendeert er wereldwijd 15 biljoen dollar aan schuld tegen negatieve waardes. Een ongekend fenomeen.

Whitney George, president bij Sprott precious metals: “We’re now going from trade wars almost into currency wars. Gold is a currency, but it’s nobody’s obligation, so it will stand tallest when everyone else is trying to debase their currency to be competitive globally”

De goudhandelsvolumes liggen deze maand daarnaast ver boven het korte- en lange termijngemiddelde, op 213 miljard dollar per dag. Dat is 87% boven het gemiddelde van 2018.

Ook het volume van de Shanghai Futures Exchange blijft aanzienlijk toenemen, met dagelijkse volumes van 21 miljard dollar, ruim boven het gemiddelde van 7 miljard dollar.

Daarnaast blijven de goud-ETF’s het goed doen, waarbij de instroom alsmaar toeneemt. Activa in de wereldwijde door goud gesteunde ETF’s zijn dit jaar al met 8% toegenomen.

Bronnen: Bloomberg. Goldhub

Foto: Flickr