Ray Dalio is positief voor goud

Ray Dalio is een zeer bekende hedgefondsbeheerder die met zijn fonds Bridgewater Associates altijd een sterke interesse in goud  heeft betoond. De jongste tijd ziet het er naar uit dat hij zijn posities weer heeft opgetrokken. Hij heeft in het vierde kwartaal van 2017 opnieuw de posities verhoogd in twee van de grootste exchange traded fonds die worden gedekt door goud. Dat blijkt immers uit een filing die werd ingediend bij de Securities and Exchange Commission.

De filings tonen aan dat het hedgefonds, dat zowat 150 miljard USD beheert in wereldwijde activa, zijn posities in de SPRD Gold Shares en de iShares Gold Trust heeft verhoogt.

Als we kijken naar het moment waarop Ray Dalio zijn aankopen doet, dan kunnen we gerust stellen dat de timing bijzonder goed was. In het laatste kwartaal van vorig jaar zijn de goudprijzen immers met 1,8% gestegen. De meeste winsten zagen we in december, toen het edelmetaal fors steeg nadat de Federal Reserve in de VS voor de derde keer de rentevoeten had verhoogd.

Ook in het nieuwe jaar hield de rally van de goudprijs aan. In januari stegen de prijzen immers tot het hoogste peil in 1,5 maand. Momenteel zijn de goudprijzen met zowat 9% gestegen ten opzichte van het laagtepunt dat werd aangetikt in december. Dalio heeft altijd gezegd dat beleggers een allocatie van 5 tot 10 jaar moesten toewijzen aan het gele edelmetaal. Ook vandaag blijft hij bij deze stelling. Hij blijft goud immers beschouwen als een belangrijke diversificatie binnen een gespreide portefeuille. Goud heeft immers de eigenschap dat het een beleggingsportefeuille kan beschermen tegen allerlei exogene risico’s, zoals gekke beslissingen van de centrale bankiers, een plotse opstoot van inflatie of zelfs deflatoire druk.

Het feit dat we nu in een cyclus zitten waarin het voor de centrale banken niet gemakkelijk is om het juiste monetaire beleid toe te passen, betekent ook dat het risico op fouten toegenomen is. Daarom moeten beleggers de allocatie in goud ook optrekken in de portefeuille. Je wil immers je geld niet toevertrouwen aan centrale bankiers die op het punt staan een fout te maken die je veel geld kan kosten.

Zorg er dus voor dat je goudpositie substantieel is. Je zal er wel bij varen.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999