Goud aanhoudingen Miljardair Ray Dalio in december vergroot

Miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio heeft zijn aandelenbezit in de twee grootste goud-ETF’s in het laatste kwartaal van 2017 vergroot, zo blijkt uit een deponering bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Een prima call, zo blijkt. Dat deed hij net voordat de prijs flink hoger ging en het de grootste jaarlijkse stijging neer wist te zetten in zeven jaar tijd.

Over het algemeen stegen activa in goud ETF’s in december ook voor een vierde kwartaal op rij, de langste groei sinds 2012.

Vanaf eind december heeft Dalio’s Bridgewater Associates, ‘s werelds grootste hedgefonds, haar belang in de SPDR Gold Shares, haar vijfde grootste participatie, verhoogd met 14.091 aandelen tot 3,91 miljoen aandelen.

Het hedgefonds, dat ongeveer 150 miljard dollar aan activa beheert, voegde ook 34.792 aandelen toe aan zijn iShares Gold Trust holdings, een andere goud-ETF. Die kwam daarmee uit op 11,3 miljoen stuks.

Naast deze toevoegingen verhoogde Bridgewater zijn belang in Newmont Mining Corp. tot 148.185 stuks, terwijl het zijn belang in Barrick Gold en zijn positie in Freeport-McMoRan juist afbouwde.

Het laatste openbare verslag bij de SEC bevat echter alleen de positiebepalingen vanaf eind december, in de tussentijd kan het dus zijn dat het hedgefonds zijn gouddeelnemingen weer heeft veranderd.

Dalio haalde in 2017 al de krantenkoppen met zijn aanbeveling om vijf tot tien procent blootstelling aan goud te hebben. Dalio blijft het edelmetaal als een belangrijke diversificatie zien, zeker met een toenemend risico van een mogelijke recessie.

Desalniettemin blijft Dalio positief over het edelmetaal, zo mogen we opmaken uit een post op Linkedin afgelopen maandag. Daarin schreef hij:

“What we know is that we are in the part of the cycle in which the central banks’ getting monetary policy right is difficult and that this time around the balancing act will be especially difficult (given all the stimulation into capacity constraints and given the long durations of assets and a number of other factors) so that the risks of a recession in the next 18-24 months are rising”

Momenteel staat de goudprijs bijna 10 procent hoger dan in december. Beleggers lijken nog steeds de rally van afgelopen woensdag te verwerken.

Toen steeg goud met twee procent, gedreven door vernieuwd technisch momentum.

Bronnen: Linkedin, Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999