Premier Maleisië wil invoering van een door goud gedekte munt

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft vorige week, tijdens de Nikkei Future of Asia conferentie in Tokio, aangegeven dat Aziatische landen een gemeenschappelijke handelsvaluta moeten overwegen.

Hij stelde een Aziatische munteenheid voor, gekoppeld aan goud. Dr. Mahathir betoogde dat een dergelijke munt de regionale stabiliteit zou bevorderen, terwijl het de dollarafhankelijkheid in de kiem zou smoren.

De Maleisische premier beschreef de staat van de wereld op het moment als “vol met conflicten”, waarin valuta’s volop gemanipuleerd worden. Met zijn voorstel voor een door goud gedekte munt trok Mahathir de grens bij het regelen van de import en export. Daarbij merkte hij op dat het niet de bedoeling is dat de munt direct door consumenten gebruikt zou worden.

Mahathir: “In the Far East, if you want to come together, we should start with a common trading currency, not to be used locally but for the purpose of settling of trade. The currency that we propose should be based on gold because gold is much more stable”

Tijdens zijn toespraak bekritiseerde Mahathir de Amerikaanse dominantie in de wereld en voegde eraan toe dat de macht van de Amerikanen “ondemocratisch” te noemen is.

Een met goud gesteunde “currency board” zou ervoor zorgen dat Maleisië en de rest van Zuidoost Azië een alternatief heeft, en ontsnappingsmogelijkheid, weg van de Amerikaanse dollar. Door zo’n currency board in Maleisië in te voeren zou de Maleisische ringgit letterlijk “as good as gold” zijn.

Andere landen zouden Maleisië kunnen volgen. Zelfs landen als Iran, Turkije en Rusland, die sowieso een voorliefde laten blijken voor het edelmetaal. Van de ene op de andere dag zou daarmee een belangrijk goudblok kunnen worden opgericht.

Mahathir vindt dat Maleisië moet beginnen met de uitvoering van het idee op nationaal niveau. De Maleisische ringgit zou dan worden veranderd van een fiat currency in een door goud gedekte munt. Dit tegen een vaste koers van “X” gram goud per ringgit.

De Maleisische premier, die volgend jaar terugtreedt, staat bekend om zijn retoriek tegen de internationale valutahandel. Dit vooral nadat Mahathir verklaarde dat miljardair George Soros mede verantwoordelijk mag worden gehouden voor de Aziatische financiële crisis van 1997, toen Soros volop inzette tegen Aziatische valuta’s.

In zijn toespraak vorige week maakte hij verder duidelijk dat de ASEAN-landen een leidende rol moeten gaan spelen bij het handhaven van de stabiliteit in de regio. Zeker nu de spanningen tussen de VS en China alsmaar hoger oplopen.

Bronnen: Forbes, Kitco

Foto: Flickr