Goud maakt een comeback

Trump is op bezoek in het VK en dat zullen beleggers geweten hebben. De markten evolueren bijzonder snel naar een scenario waarin risicovrije activa het voor het zeggen hebben. Beleggers hebben goud heel lang genegeerd maar kunnen er nu niet meer omheen. Dat toont zich ook in de prijzen die worden opgetekend.

Maandagavond zijn de goudprijzen bijzonder sterk gestegen tot het tweede hoogste niveau dit jaar. We zitten nu rond de 1332 USD per ounce. Goud zit nu op vinkenslag om het huidige hoogtepunt van 2019 van 1350 USD per ounce uit te nemen. De rally die vorige week donderdag van start ging, evolueerde van een koers van 1273 USD naar de huidige. Dat is een stijging van maar liefst 50 USD in de drie afgelopen handelsdagen.

Tezelfdertijd zien we dat de prijs van palladium serieus onder druk is komen te staan. De futures zijn gisteren gedaald met 11,4 USD en zitten nu op 1320 USD per ounce. Goud heeft aldus zijn status als koning helemaal herwonnen. Het is nu het duurste edelmetaal in het complex van goud, zilver, platina en palladium.

Duidelijk is het marktsentiment helemaal omgeslagen. Alle risicovolle activa worden nu zonder pardon verkocht. Alle beleggers willen op de eerste plaats veiligheid nu wereldwijde risicovolle activa onder druk komen te staan.

De heffingen die president Trump wil invoeren, zijn maar het tipje van de ijsberg. In de markt broeden er nog verschillende andere factoren die beleggers ongelooflijk nerveus maken. We denken dan aan de eerste plaats aan de forse daling van de obligatierentes op het lange eind van de curve. Die wijzen mogelijk op een nakende recessie.

Ten tweede alle geopolitieke problemen in Europa. Dat is een situatie die op lange termijn onmogelijk houdbaar is. Dat kan niet blijven duren.

Op de duur zullen de centrale banken van deze wereld geen munitie meer over hebben en dan zitten ze met de gebakken peren. Ze zullen dan de rentevoeten zwaar negatief laten gaan.

Wij hopen dat u alvast een flinke dosis goud hebt ingeslagen!