Miljardair Thomas Kaplan: “Goud kan binnen tien jaar de $5.000 aandoen”

De goudprijs lijkt vast te zitten in een krappe range tussen de $1.270 per ounce, met weerstand op de $1.300 per ounce.

Lichtelijk positief momentum is nu weer te bespeuren, na recente ontwikkelingen betreffende de VS en (handels)conflicten met zowel China als Mexico.

Miljonair Thomas Kaplan, voorzitter en CIO van Electrum Group, gaf in een recent interview aan dat goud dan ook op het punt staat om een tien jaar nieuwe bullmarkt in te gaan.

Kaplan, tevens voorzitter van Novagold Resources, meent dat enkel vanwege de huidige economische omstandigheden de goudprijs binnen tien jaar tot de $3.000 tot $5.000 kan stijgen.

Toch verwacht hij dat op de korte termijn goud nog mogelijk een lagere koers kan zien.

Kaplan: “You could easily see gold prices $100 lower before it catches a wave and rallies a few thousand dollars”

Niet alleen Kaplan is positief over goud. Eerder deze maand bleek dat Bridgewater, het hedgefund van miljardair Ray Dalio, zijn aanhoudingen in zowel de SPDR Gold Shares als de iShares Gold Trust in het eerste kwartaal van 2019 heeft uitgebreid.

Daarnaast David Einhorn, oprichter van Greenlight Capital, die aangaf nog steeds bijzonder positief te zijn, in een gesprek met Kitco News.

En ook Jeffrey Gundlach, oprichter van DoubleLine Capital, gaf tijdens de Sohn Investment Conference aan immer goud in portfolio te hebben. “I love gold”, zo waren zijn woorden.

Goud lijkt daarbij eindelijk weer wat positief momentum te hebben gevonden. Reden daarvan kan waarschijnlijk gevonden worden in het feit dat Amerikaans president Donald Trump importtarieven op Mexicaanse goederen verhoogde met 5 procent.

Dat economische wapenfeit gaat per 10 juni in en moet Mexico aansporen meer te doen aan de Mexicaanse immigranten die illegaal de Amerikaanse grens oversteken.

Ook de handelsoorlog met China kende een nieuw hoofdstuk, waarbij China per 1 juni nieuwe tarieven op Amerikaanse goederen oplegde.

Daarnaast is China van plan de export van zeldzame metalen naar de V.S. – indien nodig – te beperken.

Een andere ondersteunende factor voor goud is het potentieel voor een renteverlaging in de VS.

Andere edelmetalen kenden verder een belabberde meimaand.

Zilver zag voor een vierde maand op rij een daling. Platina daalde met 11 procent, het grootste maandelijkse verlies in meer dan drie jaar, en palladium daalde 1.5 procent.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr