Beleggers gaan weer vol voor goud, goud-ETF ziet grootste instroom sinds 2016

Het bezit in de SPDR Gold-ETF kende een grootste instroom in bijna drie jaar tijd, als gevolg van de handelsoorlog tussen de V.S. en China, tekenen van een economische  vertraging en de speculatie dat de Federal Reserve de rente dra zal gaan verlagen.

Activa in de SPDR-ETF steeg gisteren met 16,44 ton, of 2.2%. Dat betrof de grootste stijging sinds juli 2016, terwijl ook de rest van de goud-ETF’s de grootste stijging van dit jaar zagen.

De goudprijs stijgt eveneens momenteel, na een tijd onder de $1.300 dollar per ounce te hebben gekoerst. Nu doet het een hoogste punt aan sinds februari van dit jaar. Het handelt momenteel op de $1.320 dollar per ons, het meest in meer dan drie maanden.

Bob Haberkorn, senior marktstrateeg bij RJO Futures: “There are concerns still surrounding the trade wars, whether it be surrounding the tariffs with Mexico or the tariffs with China. There is a ‘flight to safety’ buying going into metals”

De aandelenmarkten worden daarbij zwaar getroffen door de tweeledige tariefdreiging van de VS, tegen zowel China als Mexico, terwijl veilige havens zoals de Zwitserse frank en goud veel baat ondervinden.

Daar komt nog bij dat de fabrieksactiviteit vorige maand in heel Azië en Europa is gekrompen, met de vrees voor een wereldwijde economische afzwakking.

Bovendien vertraagde de Amerikaanse productiegroei in mei verder, tot het zwakste tempo in meer dan tweeënhalf jaar. Wereldwijd zagen beurzen in mei daarnaast een verdamping in waarde van meer dan 2 biljoen dollar!

De verwachtingen van potentieel lagere rentetarieven in de VS, een lagere dollar en de volatiliteit op de aandelenmarkten, zorgen ervoor dat beleggers weer richting goud kijken, aldus Bart Melek – hoofd grondstoffenstrategieën bij TD Securities in Toronto.

Zo verhoogden speculanten hun netto longposities in COMEX-goud in de week tot 28 mei, zo blijkt uit gegevens.

De netto-long posities van vermogensbeheerders in goud futures steeg tot 26.274 contracten, in vergelijking met 15.937 contracten de week ervoor. Ondertussen blijken de netto-short posities in zilver wel te stijgen, van 29.431 tot 38.007 stuks vorige week.

Bronnen: Reuters, Financial Times, Kitco, CNBC, Bloomberg

Foto: Flickr