Politieke risico’s halen bovenhand op fundamentals

Na alweer een verschrikkelijke aanslag in Manchester is het terreurrisico weer van nooit weggeweest op de financiële markten, vooral dan in Europa. Dit is op zich een tijd waarin de volatiliteit op de markten enerzijds nog nooit zo laag is geweest, en anderzijds een tijd waarin er enorm veel risico’s broeien onderhuids.

Het geopolitieke risico is een van de belangrijkste risico’s op de markt, en daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden. Gelukkig is het wel een positieve factor voor het goud, aldus een analist.

De analist in kwestie is George Milling-Stanley, hoofd van goudbeleggingen bij State Street Global Advisors. Hij zei dat de onzekerheid die het presidentschap van Donald Trump omringt, een veel belangrijkere factor is dan de fundamentals. Deze factoren zullen de goudprijs op middellange termijn blijven ondersteunen.

In tijden van onzekerheid zou je verwachten dat de goudprijzen fors hoger gaan. De analist voelt zich gesteund door het feit dat goud opnieuw boven het 200-daagse gemiddelde noteert. Dit bedraagt momenteel 1254 USD per ounce. Dankzij het momentum en het sentiment kunnen de goudprijzen op middellange termijn weer gaan stijgen.

Nu er een speciale raad werd aangetoond om mogelijke connecties te onderzoeken tussen de presidentiële campagne van Donald Trump en Rusland, vertelde de analist dat hij niet verwacht dat het sentiment snel zal omslaan. Terwijl de administratie van Trump hoopt dat de eerste buitenlandse trip het sentiment zal doen omslaan, moeten we daar volgens de analist niet op rekenen.

Het leiderschap van Trump staat nu eenmaal ter discussie, aangezien hij heel wat hervormingen niet heeft kunnen doorvoeren en ook het bouwen van een muur met Mexico lijkt veel moeilijker dan verwacht. Er zijn heel wat zaken die Trump niet gerealiseerd heeft, en we zitten opnieuw in een politieke impasse.

Daarom blijven goud en zilver zo’n interessante beleggingen in het kader van een gediversifieerde portefeuille. Ze bieden net bescherming tegen zulke politieke risico’s. Bijna geen enkele andere belegging biedt dezelfde mogelijkheden.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]