Polen voegt wederom goud toe aan reserves

In Polen scheen afgelopen zomer niet alleen de zon maar was het ook goud dat blonk. Het kocht het gele edelmetaal aan in een tempo dat volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds in 20 jaar tijd niet meer is voorgekomen.

Profiterend van de lagere prijs voegde het Europese land in juli en augustus negen ton aan zijn goudreserves toe, wat de grootste toename is sinds 1998. De aankoop is gewaardeerd op zo’n 355 miljoen dollar op basis van de huidige goudprijs.

De Nationale Bank van Polen heeft nog geen openbare verklaring gegeven over de aankoop. Natalie Dempster, central banks and public policy managing director bij de World Gold Council denkt dat de aankoop te verklaren is door de mondiale beweging van de-dollarisatie.

mBank SA senior econoom Marcin Mazurek: “The NBP [National Bank of Poland] reserve management policy is based on diversification. Perhaps the basic criterion is the low price of the gold, combined with the expectation for higher global inflation”

Hoewel de goudreserves van het land de top 30 niet eens halen, heeft de aankoop de Poolse goudreserves op het hoogste niveau sinds 1983 gebracht. De goudreserves van Polen bedragen nu 112,3 ton en bereiken daarmee het hoogste punt in 35 jaar tijd.

Centrale banken zijn grote spelers op de goudmarkt geworden en zijn tegenwoordig goed voor zo’n 10 procent van de totale marktvraag. Zij zijn dit jaar doorgegaan met het opkopen van goud, waarbij Rusland, Turkije en Kazachstan in 2018 de belangrijkste kopers waren.

Ook de Bank of Mongolia, de centrale bank van Mongolië, kocht in de eerste drie kwartalen van het jaar goud op, liefst 14,3 ton. Het betreft evengoed een daling van 378 kg vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, aldus de centrale bank in een verklaring maandag.

De centrale bank van het land lanceerde in mei een vijf maanden durende campagne onder de naam National Gold to the Fund of Treasures, met als doel dat goudmijnbouwwerkers en particulieren hun goud zouden verkopen aan banken.

De centrale bank van Mongolië is van plan tegen het einde van het jaar 22 ton goud toe te hebben gevoegd.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, Xinhuanet

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999