Dit is slechts het begin van overnames binnen de goudmijnbouwsector

Jim Bannantine, voorzitter en CEO van Great Panther Silver, geeft aan dat hij denkt dat investeerders zich op mogen maken voor een nieuwe consolidatieronde in de goud- en zilvermijnbouwsector.

Volgens hem is dit slechts het begin van meer fusies binnen de sector, waarbij zowel investeerders als bedrijven volop kunnen gaan profiteren van de lage waarderingen binnen de markt.

Zijn opmerkingen komen een week nadat Great Panther aankondigde Beadell Resources en haar Tusano goudmijn in Brazilië over te zullen nemen.

Darren Blasutti, CEO van Americas Silver Corp, denkt er hetzelfde over. Met goud en zilverprijzen op deze lage niveau’s is het volgens Blasutti nu tijd om op zoek te gaan naar mogelijkheden om waarde toe te voegen.

Die gedachte lag ook ten grondslag aan de overname door Americas Silver Corp van Pershing Gold Corporation afgelopen zondag.

Vorige maand kondigden Barrick Gold en Randgold Resources al een enorme deal aan; wat een mijlpaal bleek voor de gehele industrie.

Wat volgde waren verschillende overnames binnen de sector. Barrick Gold Corp. nam Randgold Resources over voor 5,4 miljard dollar, de grootste goudmijnbouwovereenkomst van de afgelopen drie jaar.

Daarmee zal een gecombineerd goudmijnbouwbedrijf ontstaan ter waarde van liefst 18,3 miljard dollar. Het wordt daarmee het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld gekeken naar marktkapitalisatie.

Ook andere goudmijnbedrijven zijn op zoek naar deals. New Gold steeg afgelopen maand van 1 Canadese dollar (CAD) naar liefst 1,45 CAD op minder dan een week tijd.

Dit nadat geruchten naar boven kwamen dat er mogelijk sprake is van een verkoop van het goudmijnbouwbedrijf. New Gold, dat met BMO Capital Markets samenwerkt in het vinden van een mogelijke koper, bleek in besprekingen met belanghebbende partijen.

Uiteindelijk bleek op 19 september dat het haar Mesquite goudmijn aan Equinox Gold Corp. gaat verkopen voor 158 miljoen dollar. Op dat nieuws daalde het aandeel New Gold wederom naar haar all time low van 1 CAD. Begin dit jaar stond het aandeel nog op de 4 CAD.

Gisteren steeg het aandeel echter weer substantieel, met meer dan 5 procent en mede door een stijgende goudprijs, tot een huidige 1,08 CAD.

Bronnen: Mining Journal, Kitco, Wall Street Journal, Guru’s Focus

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]