Amerikaanse markten blijven sterk: slecht voor goud?

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden een van hun sterkste dagen sinds 20 september op maandag 1 oktober. De Dow Jones Industrial Average sloot af op een bijna hoogtepunt en won 192 punten om af te sluiten op 26.651. Dit in combinatie met mooie winsten van de S&P 500 heeft bevestigd dat het sterke risk-on sentiment dat al sinds april in voege is, gewoon verder duurt.

De Amerikaanse aandelenmarkten blijven dus gewoon verder klimmen. Vorige week woensdag nog heeft de FOMC-meeting van de Fed de rentevoeten opgetrokken met 25 basispunten. De Amerikaanse economie blijft sterk groeien en dit verhoogt ook de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse dollar.

Een sterke economie en stijgende rentevoeten werken inderdaad een sterke USD in de hand. Het is net die dollarsterkte die een dramatische neerwaartse druk heeft gezet op zowel goud als zilver. Dat is de belangrijkste reden.

Een andere reden is dat beleggers totaal niet inzien dat het huidige marktklimaat enorm gevaarlijk is. Maar beleggers zien alleen de stijgende aandelenkoersen van de zogenaamde FANG-aandelen.

Goud speelt echter een belangrijke rol wanneer de markten crashen en zeker wanneer we in een deflatoire schok zouden terechtkomen. Nog meer dan bij inflatoire druk is deflatie een echter killer voor je portefeuille.

Goud moet het leeuwendeel uitmaken van de portefeuille en voor een extra boost kan zilver zorgen. Wie het wat exotischer wil, kan ook rodium en platina toevoegen. Dit zijn bijzonder zeldzame edelmetalen met een sterk beperkt aanbod.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]