Poetin is een grote fan van goud

We weten allemaal dat Vladimir Poetin een beetje een macho is en dat hij graag rondloopt in bloot bovenlijf. We weten echter ook dat hij graag goudstaven vasthoudt van vele kilo’s.

De Russische centrale bank heeft de afgelopen jaren haar aankopen van fysiek goud fors opgetrokken. Het aandeel van goud in de internationale reserves van het land staat nu op het hoogste peil sinds Poetin 17 jaar geleden aan het roer kwam te staan van het land. Dat blijkt uit gegevens van de World Gold Council. In het tweede kwartaal alleen al was goud goed voor 38% van al het goud dat werd aangekocht door centrale banken.

Dankzij de stijging van de goudprijs de afgelopen jaren kan de Russische centrale bank haar reserves uitbreiden terwijl ze kan vermijden om vreemde valuta’s te kopen. Voor Rusland is het belangrijk om niet te veel afhankelijk te zijn van buitenlandse valuta’s omdat ze nogal hun eigen koers varen en vaak geconfronteerd worden met spanningen.

Goud is immers een actief dat onafhankelijk is van een regering. Naast het feit dat Rusland een van de grootste kopers is van goud, is het bovendien ook een van de grootste producenten ervan. De Russische centrale bank koopt rechtstreeks in van binnenlandse goudmijners en niet op de markt.

Sinds de goudaankopen vanaf 2007 in een hogere versnelling schakelden, zijn de goudposities van Rusland meer dan verviervoudigd tot 1.716 ton per einde juni. Dat is net iets minder dan die van China en meer dan Turkije, India en Mexico samen, aldus de World Gold Council. D

Indien Rusland in een gelijkaardig tempo goud blijft kopen, zal de volledige stijging voor 2017 de 200 ton benaderen die jaarlijks werd gekocht in 2015 en 2016.

Het is opnieuw een teken aan de wand: bepaalde landen zijn hun reserves fors aan het uitbreiden, en vaak zijn het niet de westerse landen die dit doen. Buitenlandse centrale banken pakken dit doorgaans veel slimmer aan.

Ook beleggers kijken best eens naar hun voorbeeld. Goud en zilver blijven de aangewezen manieren om het vermogen te beschermen buiten het banksysteem.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.