China heeft 12.100 ton aan bewezen goudreserves

China’s bewezen goudreserves bereikte eind 2016 de 12.100 ton.

Dat meldde staatsnieuwsbureau Xinhua vandaag, waarbij Zhang Yongtao, vice-voorzitter van de China Gold Association (CGA) werd gequote.

Die bewezen reserves zorgt ervoor dat China op Zuid-Afrika na de grootste reserves ter wereld heeft.

China is de laatste tien jaar sowieso de grootste goudproducent ter wereld en de afgelopen vier jaar ook de grootste goudconsument.

Het streeft ernaar om haar goudproductiecapaciteit, van een huidige 450 ton per jaar, te hebben verhoogd naar 500 ton per jaar tegen 2020.

Vorig jaar werd in China 70.000 ton goud verhandeld op haar beurzen. Dat zal naar verwachting in 2020 meer dan 100.000 ton bedragen.

In de eerste helft van dit jaar werd in totaal 207 ton goud geproduceerd, een daling van 9,8 procent van een jaar geleden, aldus de CGA.

Ondertussen steeg de goudconsumptie bijna 10 procent naar 545 ton in de eerste zes maanden van 2017, waarbij de consumptie van goudbaren met meer dan 50 procent steeg.

China is deze week overigens weer massaal op vakantie in verband met de “Golden Week”.

Gisteren was namelijk de dag dat de Communistische Partij de oprichting viert van de People’s Republic of China in 1949.

Het was gisteren ook precies een jaar geleden dat de Chinese yuan opgenomen werd in de club valuta waarmee het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de eigen munteenheid berekent: de Special Drawing Rights (SDR’s).

In de mand zaten tot 1 oktober 2016 de dollar, de euro, de Britse pond en de Japanse yen. De Chinese yuan, ook wel de renminbi, kwam daar toen bij.

Een opvallend statement van IMF directrice Christine Lagarde afgelopen vrijdag heeft daar betrekking op.

Zij gaf namelijk aan dat een virtuele SDR-munt, of SDR-coin, helemaal niet zo’n slecht idee is.

Een eventuele SDR-coin lijkt dus in de maak, in ieder geval als het aan de directrice van het IMF ligt.

Opvallend, omdat digitale valuta Bitcoin door sommigen ook wel het “digitale goud” genoemd wordt, en bit gold de geflopte voorganger genoemd mag worden van de Bitcoin.

Bronnen: Reuters, Xinhua Net, Blockchain, Beurs.com, IMF

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]