Platinamarkten komen tot leven

Na maandenlang genegeerd te zijn, ten gunste van palladium dat al maanden op rij blijft stijgen, krijgt platina eindelijk wat aandacht van beleggers.

Het edelmetaal, dat meestal wordt gebruikt om sieraden te maken en de uitstoot van uitlaatgassen van auto’s te verminderen, koerst rond haar hoogste punt sinds mei 2018. Ook de platina-ETF’s zien steeds meer instroom.

De prijs stijgt, onder meer wegens de verwachtingen voor zware loononderhandelingen dit jaar in Zuid-Afrika, dat de nummer 1 platina-producent ter wereld betreft.

Ook dreigt er op den duur een verstoring in aanbod en is platina relatief goedkoop ten opzichte van andere edelmetalen.

Een van de meest duidelijke tekenen van veranderend sentiment is dat de aanhoudingen in platina-ETF’s drastisch is toegenomen. De fondsen zagen dit jaar een instroom van zo’n 20 ton en bereikten eerder deze maand een record.

Gegevens van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission wijzen ook op een positief sentiment in platina. Hedgefondsen houden een netto-long positie aan sinds 26 februari.

Eind maart bereikte het bullishe sentiment het hoogste punt in een jaar tijd, hoewel de netto-long posities sindsdien iets zijn teruggelopen.

Daarnaast is er de verwachting dat platina binnen korte tijd meer gebruikt gaat worden door autoproducenten, aangezien palladium wel erg duur is geworden om te gebruiken voor katalysatoren. Platina is daarmee een goede vervanging.

Georgette Boele, senior foreign-currency en edelmetalenanalist bij ABN Amro Bank: “Platinum has been beaten up too much and became too cheap. The fundamentals are not as negative as perceived”

Een van de redenen waarom platina uit de gratie viel was het feit dat de vooruitzichten voor dieselvoertuigen, die vooral het edelmetaal in hun autokatalysatoren gebruiken, minder gunstig waren dan verwacht. Palladium is daarbij favoriet in benzineauto’s.

Fabrikanten kunnen echter maatregelen nemen om in plaats daarvan meer platina te gebruiken, als er voldoende stimulans is om de overstap te maken. Er zijn ook bemoedigende tekenen die erop wijzen dat het aandeel van diesel op de automarkt zich stabiliseert.

Platina is daarnaast historisch goedkoop ten opzichte van goud, hoewel de spreiding de laatste weken is afgenomen. De verwachting is dat die verhouding zich op termijn weer laat stabiliseren.

Het aanbod van platina heeft de afgelopen twee jaar de vraag overtroffen en de World Platinum Investment Council heeft dit jaar nog een wereldwijd overschot van 680.000 ounces voorspeld.

Nochtans kan dat zomaar veranderen, met loonbesprekingen in Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse mijnbouw kent een geschiedenis van langdurige en soms gewelddadige protesten tijdens zulke onderhandelingen.

Bronnen: Bloomberg, Mining Weekly

Foto: Flickr