Deutsche Bank: ‘Goudprijs gaat hoger’

De goudprijs is tot op heden dit jaar slechts 2 procent gestegen. De aandelen van de goudmijnbouwbedrijven hebben het iets beter gedaan, hoewel ze nog steeds achter lopen op de beurzen in zijn algemeen.

De VanEck Vectors Gold Miners ETF is dit jaar met 8,5 procent gestegen, 3,5 procentpunt slechter dan de winst van de Dow Jones Industrial Average.

Maar sommigen op Wall Street menen dat die underperformance op omkeren staat. Deutsche Bank meent dat het daarom een goed moment is om goudmijnbouwaandelen te kopen.

Analist Chris Terry van Deutsche Bank gaf gisteren voor aandelen Barrick Gold een ‘buy’ advies, daar waar het eerder nog een ‘hold’ advies kreeg. Hij ziet het aandeel richting de 15 dollar per aandeel gaan, 8 procent hoger dan huidig niveau.

Sinds de VS de goudstandaard verliet in 1971 kende goud enkele malen een sterke koopgolf. De eerste was toen de inflatie uit de hand liep in de late jaren ’70 van de vorige eeuw.

Andere malen betrof het de periode na het knappen van de dot.com bubbel en ook toen de bezorgdheid steeg over de gezondheid van het wereldwijde financiële systeem, na de kredietcrisis in 2008, zagen we een sterke opleving.

Nu kunnen dalende rentevoeten ervoor zorgen dat de goudprijs hoger kan. Als de economische groei blijft vertragen kan het zijn dat de Federal Reserve minder snel de rente gaat verhogen of zelfs gaat verlagen, zo meent de analist bij Deutsche Bank.

Terry: “Against the latest macro data, we are now increasing our gold price forecast by an average 7% for 2019 and 2020”

Terry’s nieuwe goudprijsvoorspelling is 1.350 dollar per troy ounce tegen het einde van het jaar, 3 procent hoger dan het huidige niveau.

Samen met het hoger stellen van zijn goudprijsvoorspelling en grondstoffen in zijn algemeenheid verhoogde hij dus ook zijn prognoses voor aandelen Barrick Gold.

Dit is deels gebaseerd op de hogere prijsprognose van goud, maar ook de mogelijkheden om kosten te besparen, geld te besparen via synergiën en activa af te stoten, maken hem positief over het aandeel.

Bronnen: Seeking Alpha, Barrons, Business Insider

Foto: Flickr