Dit zijn de twee goedkoopste edelmetalen.

Welke edelmetalen zijn vandaag het goedkoopst? (Op relatieve basis wel te verstaan)

Goedkoop betekent op de financiële markten bijna per definitie niet populair en in dat opzicht kunnen we alle edelmetalen vandaag natuurlijk als goedkoop bestempelen… Maar laten we het vandaag eens houden bij de relatieve prijs van de edelmetalen onderling.

Van de vijf edelmetalen die je via goud999 in fysieke vorm kan aankopen (en vijf, dat zijn er ook genoeg), komen er vandaag twee in aanmerking om het “goedkoopst” genoemd te worden.

Van deze twee metalen zal de productie uit mijnen de komende jaren quasi zekerNIET of nauwelijks stijgen, onafhankelijk van de prijsevolutie.

Twee edelmetalen ook, die het de laatste jaren minder goed hebben gedaan dan onze eigen verwachtingen voor de prijsevolutie! (we moeten daar echt niet flauw over doen, niemand heeft een glazen bol en timing, dat blijft het moeilijkste)

Maar juist dat, schept natuurlijk de opportuniteit van het moment.

Om edelmetalen met elkaar te vergelijken in prijs, kennen we gelukkig wel een redelijk goed ijkpunt in de recente geschiedenis.

De laatste twintig jaar, kan je de edelmetaal markten indelen in enkele duidelijk afgelijnde periodes: 

  • 2000 – 2005: Een ontluikende nieuwe stierenmarkt. (1. op de grafiek hieronder)
  • 2005-2011: de “echte” stierenmarkt, met uiteindelijk de grootste procentuele winsten voor zilver en goud. (2. op de grafiek)
  •  De voorlopige TOP in 2011
  • 2011 – 2015: Na de top, volgt de berenmarkt die de voorafgaande stijgingen corrigeert. (3. op de grafiek)
  • De BODEM eind 2015 van de correctie/berenmarkt.
  • 2015 – 2019: bodemproces/start nieuwe stierenmarkt. (4. op de grafiek)

Het is nu de bodem in de prijzen van eind 2015, die we een uitstekend vergelijkingspunt vinden voor onze oefening. Vanaf dat moment startte immers de volgende fase…

Goud bijvoorbeeld, noteert vandaag bijna exact 25% boven die  bodem van eind 2015. Op de onderstaande goudgrafiek kan je dat ook duidelijk zien:

Die +25% voor goud (in USD) sinds de bodem, betekent natuurlijk voor ons dat goud nog steeds SPOTGOEDKOOP noteert, maar we zoeken vandaag duidelijk naar “misschien nog goedkoper”.

Welke twee metalen bleven achter?

ZILVER en PLATINA.

ZILVER noteert amper 9% hoger dan de bodem in prijs, PLATINA staat net 11% hoger dan die bodem.

9% en 11% hoger over dik drie jaar, dat is geen stierenmarkt, dat is enkel nog maar uitbodemen!

Waarom we dan nu toch enthousiast zijn voor beide metalen?

Het zijn op relatieve basis de twee goedkoopste en daarmee hangt vast dat voor beiden quasi alles nog voor ons ligt.

Als er een nieuwe stierenmarkt aankomt voor ZILVER en PLATINA, dan heb je nog “helemaal niks” gemist!

En ook zeker niet vergeten, het moment waarop de zaken interessant beginnen worden (stijgende prijzen), kon best wel eens dicht bij zijn:

Zo zien we voor ZILVER een “beloftevolle” dubbele bodem op de grafieken staan. Wij schreven daar laatst al een nieuwsbrief over (TIP: hier te vinden), maar nu schaart ook Clive Maund zich aan onze kant. Zijn commentaar vind je op de onderstaande grafiek:

bron grafiek: CliveMaund.com

Wees niet bang om een dubbele bodem in zilver te kopen!

Hoe doe je dat best?

De zilveren munten blijven het meest populair. Slechts een klein gedeelte btw en altijd verhandelbaar in de toekomst. Bij aankoop van een monsterbox (500x 1 ounce), neemt goud999 de verzendkosten voor haar rekening…
OF 
Kijk je naar “het meeste zilver voor je geld”, dan is de beste oplossing om zilver vrij van btw aan te kopen.
Dit kan al vanaf 100 ounce (3,11 kilogram) en deze aankoop gebeurt automatisch in combinatie met opslag ervan buiten België (geen btw van toepassing). De opslag gebeurt 100% gealloceerd en fysieke uitlevering blijft steeds mogelijk.
-> Op deze manier koop je het meeste echt, fysiek zilver voor je geld!

PLATINA: 

Er zijn heel wat manieren om te tonen dat Platina vandaag, om het zacht uit te drukken, goedkoop is.

Zo noteerde het metaal eigenlijk nooit met een dergelijke korting t.o.v. de goudprijs. Tijdens de laatste vijftig jaar was Platina zelfs voor zowat 90% van de tijd duurderdan goud.

Je kan ook eenvoudig zien dat de prijs van Platina zo laag geworden is, dat men in Zuid-Afrika, waar 70% van de productie vandaan komt, al een tijdlang eigenlijk geen geld meer kan verdienen met het delven van Platina.

Tegelijk mag je natuurlijk niet blind zijn voor de reden waarom Platina sinds de bodem eind 2015 slechts +11% kon stijgen en zustermetaal Palladium vlotjes +200% presteerde over dezelfde periode.

Platina wordt voor een groot stuk verbruikt in katalysatoren voor dieselwagens, terwijl Palladium te vinden is in katalysatoren voor benzinewagens.

Even terzijde: zelfs met de huidige opkomst van elektrische wagens, groeit het aantal wagens met een verbrandingsmotor wereldwijd nog steeds elk jaar. Bovendien moeten al die nieuwe wagens aan steeds hogere emissienormen voldoen. Hogere normen betekent MEER edelmetaal in katalysatoren.

De laatste jaren is de dieselmotor duidelijk kop van jut geweest. Diesel moest er steeds meer uit, benzinemotoren kwamen in de plaats. De laatste maanden begint het echter ook in Europa te dagen dat een benzinemotor een hogere CO2 uitstoot met zich meebrengt, maar we zullen zien wat daar de toekomst brengt… (logica en “groene” maatregelen gaan immers zelden hand in hand)

Er is in elk geval toch iets aan de hand met de prijs van Platina, hier en nu. De koers kon opveren, de interesse in het metaal groeit!  

Een uptrend op korte termijn dus en wij kennen misschien de reden daarvoor:

Eerder deze week verklaarde de topman van de grootste platina producent ter wereld, Anglo American Platinum, dat de productie van Platina de komende jaren nauwelijks of niet kan stijgen.

Eventuele nieuwe projecten die online kunnen komen, zullen enkel ter vervanging komen van mijnen die aan het einde van hun cyclus zijn gekomen en de komende jaren onvermijdelijk gaan sluiten.

Bovendien, en dit is nieuws, verwacht de CEO Griffith, dat de producenten van driewegkatalysatoren binnen een periode van 18 maanden gedeeltelijk de “switch” gaan maken. Een stuk weg van Palladium, naar Platina toe, voor de productie van katalysatoren van benzinewagens.

Vandaag wordt daar nog exclusief Palladium voor gebruikt, maar de Palladium markt is zodanig krap geworden, dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt. (er is gewoon te weinig fysiek palladium op de markt en de productie kan niet volgen).

Wie weet staan we hier dus helemaal aan het begin van een echte nieuwe stierenmarkt in Platina.

Zelfs als we nog iets te vroeg zijn, zal de relatieve onderwaardering van Platina, een steun voor de prijs zijn.

Platina aankopen, dat doe je best op deze manier! (zonder de btw, in combinatie met opslag en verzekering)

bronnen: Netdania, Clive Maund, Anglo American Platinum, Johnson Matthey.