Platina profiteert van heropening economieën

Op de beurzen heerst er momenteel een hoerastemming voor meer cyclische aandelen. Dankzij de vaccins van Pfizer en Moderna, die allebei een werkingsgraad hebben van 90 procent of meer, gaan beleggers de groeiaandelen in de verkoop zetten en gaan ze meer valueaandelen gaan kopen. Die aandelen zijn doorgaans meer cyclische bedrijven die sterker inzetten op de heropening van de economie.

We zagen verschillende voorbeelden hiervan op de Belgische beurs: bedrijven zoals Barco en Kinepolis stegen fors omdat die sterk profiteren van een toename van het aantal bioscoopbezoekers, maar technologiebedrijven op de Nasdaq bijvoorbeeld die profiteren van de trend naar thuiswerk hebben het slecht gedaan.

Ook op de markten voor edelmetalen zien we een gelijkaardige trend. Goud en zilver werden gedumpt door beleggers omdat dit veilige havens zijn voor beleggers, die op dit moment echter minder gevraagd zijn omdat men denkt dat er een heftig economisch herstel zal komen de komende maanden en ook in 2021.

Maar er zijn wel andere edelmetalen die kunnen profiteren van een heropening van de economie. Vooral platina en rhodium hebben de afgelopen dagen een sterke remonte ingezet.

Januari platina contract ging fors hoger en wiste de verliezen van de afgelopen weken. Het contract heeft een sterke en solide steunlijn rond de 900 en 1000 dollar. De eerste weerstand zou rond de 960 dollar per ounce moeten liggen. Dat biedt nog heel wat potentieel voor beleggers die het nodige geduld kunnen opbrengen.

De verhouding tussen platina en de rest van de edelmetalen is volledig zoek. Beleggers hebben de afgelopen jaren vooral belegd in palladium omdat deze vooral voor katalysatoren van benzinewagens werd gebruikt die meer werden verkocht omdat diesel zogezegd te vuil was. Dat klopt echter niet.

Platina is nu uitgebroken uit zijn trading range en indien deze uitbraak zich doorzet dan zou de markt een stuk hoger moeten gaan.

Ook rhodium tikte na een inval in maart een nieuw hoogtepunt aan en kan profiteren van de Green Deal in Europa en het feit dat Biden nu president wordt. Hij wil immers sterk inzetten op schone energie en veel infrastructuurplannen doorvoeren. Koper is een basismetaal dat daarvan profiteert.

Beleggers mogen echter goud en zilver niet negeren of verkopen want er zijn nog talrijke risico’s die het aanhouden van deze edelmetalen meer dan rechtvaardigen.