Endeavour Mining neemt Teranga Gold over voor $1,86 miljard

Goudmijnbouwbedrijf Endeavour Mining, gesteund door de Egyptische miljardair Naguib Sawiris, heeft een overeenstemming bereikt om Teranga Gold over te nemen.

Eind 2017 begon een overnamegolf in de goudmijnbouwsector, waarbij twee gigantische goudmijnbouwbedrijven ontstonden. Barrick Gold nam Randgold over voor 6,5 miljard dollar en Newmont Mining kocht voor liefst 10 miljard dollar Goldcorp op.

Andere bedrijven in de goudmijnbouwsectoren zijn bezig met consolidaties om op die wijze nog enigszins relevant te blijven voor de aandeelhouders. Zo ook Endeavour Mining.

Geholpen door de hoge goudprijs weten ook de kleinere producenten deals te sluiten om op die wijze het hoofd boven water te houden. In mei dit jaar nam Endeavour Semafo over voor 1 miljard dollar.

Op de slotkoers van afgelopen vrijdag biedt Endeavour nu een premie van 5,1 procent op Teranga, wat neerkomt op een deal ter waarde van 1,86 miljard dollar.

De fusie zal er voor zorgen dat het bedrijf ongeveer 1,5 miljoen ounces goud per jaar kan produceren verdeeld over West-Afrika. Daarmee wordt het een van de 10 grootste goudproducenten ter wereld.

Het is daarnaast een streven om een notering te krijgen op de London Stock Exchange. Dat was altijd al een lange termijn doel van Endeavour CEO Sebastien de Montessus.

De Montessus: “The combined entity will become a new senior gold producer and enjoy an improved capital markets profile, underpinned by a healthy balance sheet and strong cash flow capabilities to support a sustainable dividend”

Toen Barrick Gold Randgold Resources overnam ontstond een gat op de Londense markt, aangezien Randgold haar notering op de Londense markt schrapte.

Goudmijnbouwbedrijven proberen nu dat gat op te vullen, zeker ook omdat Randgold een voormalig beleggersfavoriet was.

Sindsdien hebben zowel Yamana Gold als Wheaton Precious Metals zich laten noteren in Londen. Maar in tegenstelling tot Endeavour streefden zij tot nu toe geen “premium listing” na, wat hen in aanmerking doet komen voor de befaamde FTSE 100 index.

La Mancha, het investeringsvehicle waarin Sawiris zijn aandeel in Endeavour heeft, zal 200 miljoen investeren in het toekomstig gecombineerde bedrijf.

Daarmee krijgt het een aandeel in het bedrijf dat neerkomt op 19 procent. De grootste aandeelhouders van Teranga, waaronder Barrick Gold, steunen de deal.

Teranga heeft activa in Senegal, Burkina Faso en de Ivoorkust. De overeenkomst zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 worden beklonken.

Bronnen: Bloomberg, The Star

Foto: Flickr