Grootste verkoopgolf goud-ETF’s sinds maart

De op de beurs verhandelde goudfondsen gedekt door fysiek edelmetaal, de goud-ETF’s, zagen de afgelopen week de grootste uitstroom sinds de uitbraak van het coronavirus in maart.

De precieze reden is onbekend maar er wordt gespeculeerd dat het vooruitzicht van een coronavirusvaccin de vraag naar veilige havens onderuit haalt.

Beleggers hebben deze week tot nu toe bijna 18 ton goud verkocht via de goud-ETF’s. Dit nadat farmaceutisch bedrijf Pfizer maandag aankondigde een vaccin te hebben dat een keerpunt moet zijn in de strijd tegen de pandemie.

Georgette Boele, edelmetaalanalist bij ABN Amro: “Investors are getting nervous holding long gold positions because every rally runs into a brick wall. I think there is more to come in the near term”

Uiteraard was er vorige week ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar tot op heden eigenlijk geen echte winnaar uit de bus is gekomen maar volgens de media Joe Biden als toekomstige president wordt gezien.

Blijkbaar geeft ook dat rust bij beleggers. Wie het ook gaat worden, feit blijft dat economische en monetaire problemen op de loer liggen. De wereld verzuipt nog steeds in de schulden en dat probleem is door de pandemie enkel groter geworden.

De koers van goud doet het deze week niet goed en eindigt de week hoogstwaarschijnlijk met verlies. Aanhoudingen in goud-ETF’s daalden gisteren tot 3.436,4 ton, het laagste niveau in zes weken tijd.

Goud koerst vandaag iets hoger op 1.890 dollar per ounce maar het is deze week met zo’n 3,5 procent gedaald, het meest sinds eind september. De dollar presteert deze week daarentegen sterk.

Giovanni Staunovo, een analist bij UBS Group: “Gold should find support in the first half as stronger growth expectations — driven by an eventual vaccine rollout — and higher oil prices push inflation expectations higher”

Staunovo geeft aan dat zodra de pandemie onder controle is volgend jaar het losse monetaire beleid blijft. Dat zal er voor gaan zorgen dat goud de eerste helft van volgend jaar verder stijgt.

UBS Group voorziet de prijs eind juni volgend jaar rond de 2.000 dollar per ounce koersen.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr