LBMA dreigt onder meer Verenigde Arabische Emiraten op zwarte lijst te zetten

De meest invloedrijke autoriteit op de wereldwijde goudmarkt – de London Bullion Market Association (LBMA) – dreigt landen als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op een zwarte lijst te zetten wanneer zij niet aan de wettelijke normen voldoen.

In een brief gestuurd op 6 november, ingezien door Reuters, stelt de LBMA normen op waaraan landen moeten voldoen op het gebied van bijvoorbeeld het witwassen van geld en waar het goud vandaan komt.

Voldoen landen niet aan die eisen dan komen zij op een zwarte lijst staan. De brief richt zich niet specifiek op een land in het bijzonder, maar vier mensen betrokken bij het opstellen ervan geven aan Reuters aan dat met name Dubai (in de VAE) in het achterhoofd zat bij het opstellen ervan.

Ruth Crowell, CEO bij de LBMA: “Our goal is to work jointly with these key markets to advance global standards, not to disengage from them. However, we are also committed to act if there is not meaningful and effective improvement”

De brief is gericht aan China, Hongkong, India, Japan, Rusland, Singapore, Zuid-Afrika, Zwitserland, Turkije, de VAE, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De LBMA betreft een handelsgroep en geen overheidsinstelling. Het heeft echter een belangrijke rol in de wereldwijde goudmarkt, aangezien de grote internationale banken die de goudhandel domineren doorgaans enkel edelmetaal van de door de vereniging geaccrediteerde raffinaderijen accepteren.

De VAE is een van ’s werelds grootste goudhubs en exporteert elk jaar voor miljarden dollars aan door de LBMA geaccrediteerde raffinaderijen in met name Zwitserland.

Uit een onderzoek van Reuters bleek vorig jaar dat miljarden dollars goud uit Afrika naar Dubai waren gesmokkeld, dat voor een groot deel werd ontgonnen door ambachtelijke arbeiders die vaak in moeilijke omstandigheden werken.

Als het goud eenmaal in de VAE is aangekomen kan het op de wereldmarkt worden gebracht. De VAE heeft meer dan 10 goudraffinaderijen en geen enkele daarvan is gecertificeerd door de LBMA.

Uit cijfers van de LBMA blijkt echter dat de raffinaderijen die zij wel certificeert, voornamelijk in Zwitserland, in 2018 212 ton goud accepteerde uit de VAE.

In de brief staat dat de doelstellingen van de LBMA zijn om te zorgen voor een verantwoorde inkoop van gerecycled goud, een einde te maken aan contante transacties en steun te verlenen aan ambachtelijke (artisanal) en kleinschalige goudmijnbouwers.

Bron: Reuters

Foto: Flickr