Platina gaat fors hoger afgelopen dagen

We hebben de indruk dat het volledige edelmetalencomplex in vuur en vlam staat. Eerst ging goud hoger door alle spanningen in de wereld, daarna volgde zilver, daarna klom rhodium tot ongekende hoogtes en nu hebben we de indruk dat ook het verwaarloosde en ondergewaardeerde platina is begonnen aan een sterke opmars.

Het is duidelijk dat het momentum aan het opbouwen is in dit edelmetaal, dat vaak wordt gebruikt als katalysator voor dieselmotoren, die werden beladen met alle zonden Israëls.

Het edelmetaal gaat er fors op vooruit en is de afgelopen drie dagen met bijna 7% kunnen stijgen tot het hoogste peil in bijna 16 maanden. De platina oktober futures noteerden voor het laatst rond de 917,60 USD per ounce.

Voor veel analisten is de rally in platina geen verrassing. Zij zeggen al lang dat platina moet stijgen. Het edelmetaal heeft het zoals gezegd al een paar jaar moeilijk omdat de vraag naar dieselvoertuigen fors is gedaald omwille van het wereldwijde emissie-schandaal dat de autosector bijna vier jaar geleden schokte.

Platina is een zeer belangrijke component in katalysatoren, die worden gebruikt om de uitstoot van dieselmotoren te verminderen. Palladium wordt vooral gebruikt in benzinemotoren.

Het is al lang een gehaat metaal.

Ook is het een feit dat beleggers die de rally in goud en zilver hebben gemist, zich nu op platina storten.

In elk geval zit er waarschijnlijk nog wel wat rek op deze belegging. Het edelmetaal is zodanig ondergewaardeerd dat elke koersreactie kan leiden tot meer longposities. Dat blijkt ook uit de zeer sterke vraag naar allerhande door platina gedekte exchange traded funds.