Nieuwe all-time high goudkoers in euro’s

Was het de afgelopen tijd dat goud al in meerdere grote valuta tegen een all-time high koersten, nu schaart ook de euro zich bij dat rijtje.

De prijs voor een troy ounce goud steeg kort na opening van de handel in Azië naar meer dan €1.393 per troy ounce, bijna tien euro hoger dan het oude record van zeven jaar geleden.

Eerder deze maand deed goud onder meer al in het Britse pond, de Canadese dollar, de Australische dollar, de Chinese yuan en vele andere grote valuta een recordprijs aan.

Afgezien van de Amerikaanse dollar doet goud het dus in elke valuta bijzonder goed, waarbij nu ook de euro het onderspit moet delven.

De meest voor de hand liggende verklaring voor de stijging van de goudprijs is het handelsconflict tussen de VS en China.

De terugval heeft ook zeker te maken met uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump.

Die stelde in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz dat China een deal zou willen sluiten.

Hij doelde op een telefoongesprek tussen vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en de regering van Peking, dat volgens Trump op zondag plaatsvond.

De VS zou de handreiking van China willen aanvaarden en zou weer willen terugkeren naar de onderhandelingstafel.

Vrijdag was het handelsconflict gevaarlijk geëscaleerd nadat de Chinese regering nieuwe tarieven op Amerikaanse import aankondigde.

De Amerikaanse president ging onmiddellijk in de tegenaanval en kondigde hogere Amerikaanse tarieven op Chinese goederen aan.

Maar zo lang de dollar in waarde stijgt ten opzichte van andere valuta wordt het voor Trump lastig om een handelsoorlog te winnen.

De markt verwacht dat de Amerikaanse president daarom vroeg of laat maatregelen zal treffen om de waardestijging van de dollar af te remmen.

Dat de goudprijs in euro’s al op recordhoogte staat is mede te danken aan de relatief lage wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar.

De waarde van de euro staat onder druk door sombere berichten over de Duitse economie en de verwachting dat de ECB in september een nieuw stimuleringsprogramma zal aankondigen.

Foto: Flickr