China verlicht beperkingen goud-import

China heeft gedeeltelijk de beperkingen op de import van goud opgeheven, zo geven verschillende bronnen aan.

De centrale bank van China, de Peoples Bank of China (PBoC), heeft al verscheidene maanden importquota’s opgelegd aan commerciële banken in het land, verantwoordelijk voor het grootste deel van de goud-import.

Sinds mei is er op die wijze zo’n 300 tot 500 ton minder goud geïmporteerd, wat een waarde vertegenwoordigd van zo’n 15 tot 25 miljard dollar.

Die maatregelen werden hoogstwaarschijnlijk genomen om ervoor te zorgen dat geld het land verliet, om op die wijze de Chinese yuan te ondersteunen.

De yuan koerst op het moment op het laagste punt in 11 jaar tijd ten opzichte van de dollar. Dit terwijl het economische handelsgeschil tussen de VS en China enkel lijkt te escaleren.

Bronnen geven nu tegen Reuters aan dat de Chinese centrale bank vorige week weer begonnen is met de uitgifte van nieuwe quota’s maar voor lagere hoeveelheden goud dan normaal.

China is ’s werelds grootste goud-importeur, waarbij vorig jaar er zo’n 1.500 ton edelmetaal werd geïmporteerd met een waarde zo’n 60 miljard dollar. Dat staat gelijk aan een derde van het totale aanbod in de wereld.

De Chinese vraag naar gouden sieraden, goudbaren en gouden munten is in de afgelopen twee decennia verdrievoudigd omdat het land snel rijker is geworden.

De officiële Chinese goudreserves zijn ondertussen vervijfvoudigd tot bijna 2.000 ton, zo blijkt uit officiële gegevens.

Chinese douanecijfers tonen aan dat het land in mei en juni 228 ton minder goud heeft ingevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vandaag werd bekend dat de netto goud-import via Hongkong in juli met 42% is gedaald ten opzichte van de vorige maand. Dit volgens gegevens van de Hong Kong Census and Statistics Department.

De netto-import via Hongkong naar China daalde van 14.043 ton in juni tot 8.085 ton in juli, zo blijkt uit de laatste gegevens.

De totale goud-import via Hongkong daalde bijna 35 procent, van 16.685 ton in juni tot 10.915 ton vorige maand.

Met een versoepeling in beperkingen kunnen we de komende tijd wellicht weer een stijging gaan zien in de Chinese goud-import.

Bron: Reuters

Foto: Flickr