Goud stijgt flink na Chinese sancties

Terwijl veel analisten verwachtten dat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, in de schijnwerpers zou komen te staan, was het een aankondiging van China dat zij nieuwe importrestricties op Amerikaanse producten af gaat geven, dat er voor zorgde dat goud vrijdag flink hoger ging.

Ook vandaag staat goud hoger, wat ook zeker te maken heeft met enkele tweets van president Trump. Het zorgde vrijdag voor de nodige commotie, waarbij aandelen flink lager gingen.

De Chinezen kondigden vrijdag nieuwe importheffingen aan op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Daarop kondigde president Trump aan dat hij 250 miljoen dollar aan Chinese producten opnieuw zwaarder zal belasten. Nieuw is Trumps oproep aan Amerikaanse bedrijven om hun productie in China stop te zetten.

Zondag herhaalde de Amerikaanse president op de G7-top zijn dreigement om zelfs de nationale noodtoestand af te kondigen. Daarmee zou hij Amerikaanse bedrijven kunnen dwingen tot een vertrek uit China.

De reactie van President Trump vrijdag was direct en hard. Hij schreef op Twitter: “We hebben China niet nodig en zouden eerlijk gezegd veel beter af zijn zonder hen…. Onze grote Amerikaanse bedrijven worden hierbij bevolen om onmiddellijk op zoek te gaan naar een alternatief voor China”

Bovenop de escalatie van de handelsoorlog kwam een toespraak van Fed voorzitter J. Powell. Powell sprak op het Jackson Hole economische beleidssymposium, en zijn mondiale economische vooruitzichten waren niet om over naar huis te schrijven.

In zijn woorden “verslechterde” de mondiale economische vooruitzichten, terwijl hij beloofde er alles aan te zullen doen om de economie verder te stimuleren. Een verruimend monetair beleid ligt volgens hem dus best op tafel. Dat feit alleen al is duidelijk een bullish signaal voor het gele edelmetaal.

De combinatie van deze gebeurtenissen resulteerde in een grote prijsdaling van Amerikaanse aandelen. Het bracht goud naar de hoogste slotkoers dit jaar en de hoogste slotkoers sinds april 2013.

Vandaag doet Trump het weer wat rustiger aan. Hij liet weten onder de indruk te zijn van de Chinese president en het “grootse” land. Een aparte gewaarwording na de vijandelijke taal die hij vrijdag uitsloeg.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr