Honderden frauduleuze goudbaren in de kluizen van JPMorgan

Goudstaven gestempeld met valse logo’s van grote raffinaderijen zijn massaal op de markt terechtgekomen, beland in de kluizen van bijvoorbeeld een JPMorgan Chase.

Die goudstaven met valse logo’s bestaan om zo gesmokkelde of illegale goudbaren wit te wassen.

Het gaat om baren met een waarde van minimaal 50 miljoen dollar, voorzien van logo’s van Zwitserse raffinaderijen die ze niet hebben geproduceerd.

De afgelopen drie jaar hebben vier van de belangrijkste goudraffinaderijen van het land deze baren geïdentificeerd als zijnde frauduleus.

Ze zijn gevonden in kluizen van JPMorgan, een van de grootste banken die actief is in de edelmetaalmarkt.

Senior executives van goudraffinaderijen, banken en andere mensen binnen de industrie hebben dit aangegeven tegen persbureau Reuters.

Vier van hen gaven tegen Reuters aan dat ten minste 1.000 van deze baren zijn gevonden. Dat is veel maar maakt evengoed maar slechts een klein onderdeel uit van de jaarlijkse output.

Er worden jaarlijks immers zo’n 2 tot 2,5 miljoen van dergelijke baren geproduceerd.

Evengoed betreft het bijzonder goede vervalsingen, dus duizenden andere baren kunnen volgens het hoofd van de grootste raffinaderij van Zwitserland onopgemerkt zijn gebleven.

Michael Mesaric, CEO bij raffinaderij Valcambi: “The latest fake bars … are highly professionally done. There are way, way, way more still in circulation”

Andere gebruikelijke vervalsingen, met goedkopere metalen, zijn relatief makkelijk te detecteren. Maar deze vervalsingen zijn subtieler – waarbij het goud bijzonder zuiver is en enkel de markeringen zijn vervalst.

Middels deze relatief nieuwe manier van vervalsen is het mogelijk om goud dat ook wel bekend staat als “conflictmineraal” toch wordt gebruikt. Daarnaast kan hiermee geld worden wit gewassen.

De vervalsingen vormen een groot probleem voor raffinaderijen, financiers en regelgevers wereldwijd, die de wereld proberen te bevrijden van de illegale handel in het edelmetaal.

Zonder een stempel van een prestigieuze raffinaderij zou dergelijk goud op de zwarte markt belanden of tegen een korting worden geprijsd.

Het is onduidelijk wie de tot nu toe gevonden goudstaven produceert, maar leidinggevenden en bankiers vertelden Reuters dat ze denken dat het meest afkomstig is uit China, ’s werelds grootste goudproducent en -importeur.

De baren zijn de markt geïnfiltreerd via handelshuizen in Hong Kong, Japan en Thailand, aldus betreffende bronnen.

Zwitserse douanebeambten hebben aangegeven dat er in 2017 en 2018 655 baren zijn gemeld als frauduleus bij de autoriteiten in Ticino.

Ticino betreft een gebied dat grenst aan Italië en omvat drie van de vier grote Zwitserse raffinaderijen.

Bronnen: Reuters, New York Post

Foto: Flickr