Palladium stijgt verder na schorsing van twee Russische raffinaderijen

Palladium breidt zijn winst uit, na de schorsing van twee Russische staatsraffinaderijen door de beurzen van Londen en Chicago. Het zorgde voor verdere onzekerheden gekeken naar de toeleveringsketen, aangezien Rusland een belangrijk producerend land betreft.

De recente stijging van het edelmetaal, na een stijging van 8,7 procent op vrijdag, komt na de invasie van Oekraïne en de daaropvolgende sancties die de prijzen vorige maand naar een record deden stijgen. Palladium steeg maandag nog eens 5 procent door bezorgdheid over het tekort in aanbod.

Rusland produceert ongeveer 40 procent van ’s werelds vers gedolven palladium en platina, dat wordt gebruikt in de auto-industrie. Vooral palladium was de laatste jaren erg in trek dankzij de wereldwijd strengere beperkingen op de schadelijke emissies van auto’s.

De opleving van zowel palladium als platina is het laatste voorbeeld van de scherpe bewegingen op de grondstoffenmarkten als gevolg van de oorlog in Europa.

Het conflict heeft de export van graan uit Oekraïne verstoord. Ook de prijzen voor olie, aardgas, steenkool, uranium en nikkel zijn gestegen door de dreiging van onderbrekingen in de export vanuit Rusland.

Gavin Wendt, senior grondstoffen analist bij MineLife: “Palladium supply was already under significant pressure as a result of strong vehicle sector demand and inventory concerns related to the Russia-Ukraine conflict. The latest suspension of Russian refiner output will further exacerbate market concerns and fuel even more price upside”

Vrijdag schorste de London Platinum & Palladium Market Krastsvetmet en Prioksky Plant of Non-Ferrous Metals van haar lijsten voor de levering van goederen.

Met de aankondiging van de LPPM komt zij terug op haar beslissing van een maand geleden om de Russische fabrieken edelmetalen te blijven laten leveren aan de handelshub.

De CME schorste vervolgens tot nader order de goedgekeurde status voor levering van bepaalde platina- en palladiummerken van de twee raffinaderijen.

Ondertussen zei ook de Japan Exchange Group dat de Osaka Exchange overweegt de Russische aanduiding van goede levering voor platina- en palladiummerken op haar futuresmarkt in te trekken, na de recente stap van de LPPM.

De palladiumprijs vaart er wel bij. De koers is dit jaar al zeker 30 procent gestegen en wordt momenteel verhandeld tegen 2.285 dollar. De koers bereikte op 7 maart 2022 een historisch hoogtepunt, op 3.442,47 dollar.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, MarketWatch