VanEck voorziet scenario waarbij goud 31.000 dollar aan doet

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft volgens fondsbeheerders bij VanEck onherroepelijke verschuivingen in het geopolitieke landschap teweeggebracht; er worden lijnen getrokken tussen bondgenoten en tegenstanders die niet makkelijk ongedaan kunnen worden.

De fondsbeheerders bekeken hoe dit nieuwe landschap de financiële markten en de samenstelling van reservevaluta’s kan beïnvloeden, nu landen aanhoudingen hoogstwaarschijnlijk willen diversifiëren.

Natalia Gurushina en Eric Fine, de auteurs van het rapport, voorzien in de huidige trend een aanzienlijke upside voor cryptovaluta Bitcoin en voor goud.

Specifiek schatten zij een mogelijke goudkoers van liefst 31.000 dollar per ounce en voor Bitcoin een potentiële koers van rond de 1,3 miljoen dollar.

Gurushina en Fine merkten op dat dit de eerste keer in de recente geschiedenis is dat er significante economische sancties zijn opgelegd aan een wereldmacht.

“Something big has happened, and we are attempting to quantify its impact. China is watching and sees a U.S./Eurozone/Japan that has gone ‘nuclear’ in its economic war with Russia”

VanEck ontwikkelde haar goud- en bitcoinprijsscenario’s door huidige goudreserves te vergelijken met de wereldwijde geldhoeveelheid M0 en M2.

De vermogensbeheerder merkte verder op dat er veel centrale banken zijn die geen goud aanhouden. Zo zou de impliciete goudprijs in Japan bijna 200.000 dollar zijn. Voor het Verenigd Koninkrijk zou de impliciete goudprijs meer dan 133.000 dollar bedragen.

Ook de goudreserves van China blijken laag maar in het geval van China is dat moeilijk te kwantificeren, omdat werkelijke goudreserves waarschijnlijk veel hoger zijn dan officieel gemelde reserves.

Met dezelfde berekeningen op basis van de wereldwijde M0-geldhoeveelheid, ziet VanEck een Bitcoin-prijs van 1,3 miljoen dollar. Bij gebruik van berekeningen op basis van de wereldwijde M2 geldhoeveelheid springt de prijs zelfs naar 4,8 miljoen dollar.

Hoewel Bitcoin binnen deze scenario’s aanzienlijk meer upside heeft dan goud, geeft VanEck aan dat centrale banken waarschijnlijk het edelmetaal zouden verkiezen boven de digitale munt.

In een ander rapport van VanEck, dat afgelopen maandag werd gepubliceerd, gaven portefeuillemanager Joe Foster en plaatsvervangend portefeuillemanager Imaru Casanova aan dat volgens de BGM Group goud minder dan 1 procent van de wereldwijde financiële activa vertegenwoordigt.

Een relatief kleine stijging van dat percentage, van bijvoorbeeld iets minder dan 1 procent naar 2 procent, zou de vraag zo maar doen verdubbelen – en daarmee ook de goudkoers.

Bron: Kitco