Palladium naar 3.000 dollar wegens toenemende disbalans vraag en aanbod

Een toenemende fundamentele disbalans tussen vraag en aanbod in de palladiummarkt heeft de koers naar nieuwe recordhoogtes gestuwd. Analisten denken dat dit het begin is van nog een grotere beweging, met de potentie tot voorbij de 3.000 dollar per ounce.

Dinsdag bereikte palladium een nieuwe recordprijs van 2.962,50 dollar per ounce. De koers is sindsdien wat gezakt maar analisten zien de markt nog steeds in een sterke uptrend. Dit jaar is de palladiumkoers met bijna 19 procent gestegen.

Carsten Fritsch, edelmetaalanalist bij Commerzbank, geeft aan dat palladium in lijn beweegt met andere grondstoffen zoals koper, dat een sterke opleving kent nu de wereldeconomie blijft verbeteren. Palladium ziet dit jaar het 10e opeenvolgende jaar waarin het aanbod achterblijft bij de vraag.

Palladium is het meest waardevol van de vier belangrijkste edelmetalen (goud, zilver, platina en palladium) en een belangrijk bestanddeel van emissiebeperkende apparatuur voor auto’s en vrachtwagens.

Het overgrote deel van het metaal wordt gebruikt in katalysatoren in auto-uitlaten, waar het giftige vervuilende stoffen helpt omzetten in minder schadelijke koolstofdioxide en waterdamp. Het metaal wordt ook gebruikt in elektronica, tandheelkunde en sieraden.

De prijs van het edelmetaal is in de afgelopen vijf jaar gestegen met een factor van meer dan zes. Hoewel sommige metalen – zoals rhodium – nog steeds duurder zijn, is palladium sinds 2019 duurder dan goud.

Nu regeringen over de hele wereld de normen met betrekking tot vervuiling aanscherpen, is de vraag naar emissiebeperkende katalysatoren, waarin palladium wordt gebruikt, sterk gestegen.

Palladium wordt voornamelijk in Rusland en Zuid-Afrika gedolven als bijproduct van de winning van andere metalen zoals platina of nikkel. Volgens analist Suki Cooper van Standard Chartered blijft het aanbod van palladium in 2021 nog steeds erg krap.

Ze voorspelde een gemiddelde koers van 2.800 dollar in het tweede kwartaal en gaf aan dat dit waarschijnlijk de “krapste periode” zou worden.

Bronnen: Washington Post, Kitco

Foto: Flickr