Goud lijdt onder hogere rentevoeten

Woensdag beginnen de goud- en zilverprijzen lager aan de handel in de VS.

De jongste dagen zaten de koersen nochtans in een mooie opgaande trend. Maar de boosdoener vandaag is de stijgende langetermijnrente in de VS. Ook een sterkere dollarindex doet de edelmetalen geen deugd.

De goud futures voor juni bedragen op het moment van schrijven zowat 1764 dollar per ounce en zilver noteert iets onder de 26 dollar per ounce.

De aandacht van beleggers gaat op dit moment weer uit naar de groeibedrijven die uitzonderlijk sterk presteren. We denken dan bijvoorbeeld aan Alphabet en Shopify, die allebei de verwachtingen hebben verpulverd.

Daarom gaan beleggers, waarschijnlijk ten onrechte, ervan uit dat zij op dat moment geen afdekking meer nodig hebben in de vorm van goud.

Maar het probleem kan zich waarschijnlijk op langere termijn situeren, wanneer de inflatie weer opduikt en ook wanneer de onzekerheid over de stabiliteit van het financiële systeem weer toeneemt.

Veel waarnemers zijn van mening dat dit systeem weer helemaal stabiel is, maar dat is slechts zijn.

Het is van het grootste belang om activa in portefeuille aan te houden die geen correlatie vertonen met traditionele financiële activa.