Palladium doet record aan na ban op export Rusland

Afgelopen week steeg palladium tot net boven de 1.600 dollar per ounce. Een recordprijs die het niet eerder aan wist te doen.
Een van de hoofdredenen daarvan waren de geruchten dat Rusland mogelijk een stop zet op een gedeelte van haar palladium export.

AjayKedia, directeur bij Kedia Commodities in Mumbai: “The market is in uncharted territory and on the fundamentalside the ban from Russia has supported the prices. Though there are concerns that auto sales are falling, thesupply deficit problem is offsetting it”

De prijs van het edelmetaal, dat voornamelijk wordt gebruikt in katalysatoren, is sinds medio augustus bijna verdubbeld en staat ongeveer 26 procent hoger dan een jaar geleden.

Rusland, een belangrijke producent van palladium, is bezig met een verbod op de export van edelmetaalschroot en residuen om de binnenlandse raffinage van de materialen te bevorderen.

Aan de vraagzijde zijn de verwachtingen voor meer economische stimulus door China, de grootste automarkt van de wereld, een bepalende factor op de korte termijn voor een hogere palladiumprijs.

Wegens die solide vraag en aanbod fundamenten heeft palladium volgens Phil Streible, senior marktstrateeg bij RJO Futures, nog genoeg ruimte om verder te stijgen tot misschien wel de 2.000 dollar.

Streible: “There’s no question on how high [palladium] could go because of the fact that there’s limited supply and it’s controlled by Russia and what little comes out of South Africa. With the new regulations on catalytic converters and fighting pollution, there’s a true demand”

De komende acht jaar zal de markt waarschijnlijk een tekort aan dit metaal hebben, waarvoor niet direct een goede vervanger beschikbaar is. In Zuid-Afrika, een van de grootste leveranciers, zijn in de mijnen tekorten ontstaan.

Palladium is dan wel een edelmetaal, het wordt voornamelijk gebruikt voor de auto-industrie. Twee-derde van de productie wordt gebruikt voor katalysatoren voor auto’s, en nog eens 13 procent wordt verbruikt door de elektronica-industrie.

Om auto’s zuiniger te laten rijden, hebben producenten nog meer palladium nodig, de grondstof die in de katalysator voor energiezuiniger verbruik moet zorgen.

Volgens zakenbank Citigroup is het zeer de vraag of de markt dit tekort ooit wel gaat inlopen. Mijnbouwers delven ondertussen wel naar nieuwe voorraad, maar het verschil tussen vraag en aanbod is groot.

Fysiek Palladium is verkrijgbaar via goud999

Bronnen: Nasdaq, Kitco, The Street, Bloomberg

Foto: Flickr