Pakistaanse goudprijs bereikt recordhoogte

De goudprijs in Pakistan steeg deze maand naar een recordhoogte. Consumenten zochten een toevlucht in het edelmetaal, vanwege de toenemende bezorgdheid dat de economische omstandigheden in het land verder zullen verslechteren. Goud steeg naar een recordhoogte van 164.150 roepies (731 dollar) per tola – een lokale eenheid die overeenkomt met ongeveer 12 gram, zo bleek uit gegevens van de All Pakistan Sarafa Gems and Jewellers Association (APSGJA). Ook de zilverprijs steeg tot Rs1.860 per tola.

De vraag naar goud in Pakistan steeg tussen juli en september daarnaast met 34 procent tot 13 ton volgens gegevens van de World Gold Council (WGC). Dat bleek de grootste hoeveelheid goud die tijdens een kwartaal werd aangekocht in zeker drie jaar tijd. Volgens lokale media kopen consumenten en beleggers goud op als veilige haven tegen een achtergrond van aanhoudende zwakte van de Pakistaanse roepie ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de slechte economische vooruitzichten.

Khurram Schehzad, chief executive officer van het in Karachi gevestigde Alpha Beta Core Solutions: “People are looking at banks not clearing payments and fearing the worst. The price jump is the result of aggressive buying by investors as another safe bet — buying dollars — is not widely available due to economic woes”

De stijging in de lokale eenheid loopt flink vooruit op de wereldwijde goudprijzen, met goud in Amerikaanse dollars in de buurt van 1.800 dollar per ounce, wat nog steeds meer dan 200 dollar lager is dan de recordhoogte die het aandeed eerder dit jaar.

Pakistan heeft moeite om een lening van het Internationaal Monetair Fonds te verkrijgen en heeft te kampen met een tekort aan dollars. Het op vier na dichtstbevolkte land ter wereld heeft ook nog steeds te kampen met de verwoestingen van recente overstromingen, met een geschatte schade van meer dan 30 miljard dollar. Na de overstromingen verlaagde Fitch Ratings de rating van Pakistan in oktober verder tot junk-status.

Eind november verraste de Pakistaanse centrale bank de markt door de rente met 100 basispunten te verhogen tot liefst 16 procent, onder verwijzing naar haar agressieve strijd tegen de inflatie. In totaal heeft Pakistan de rente dit jaar met 625 basispunten verhoogd. Volgens het Pakistaanse bureau voor de statistiek daalde de inflatie in november op jaarbasis tot 23,8 procent, tegen 26,6 procent in oktober.

Onze keuze is en blijft fysiek goud en zilver (vrij van btw).
Goud en zilver zelf bewaren kan natuurlijk ook altijd. Neem in dat geval eerst hier een kijkje!

Bronnen: Kitco, Bloomberg