Overval Schöne Edelmetaal hoogst opmerkelijk

Op 19 mei werd Amsterdam opgeschrikt door een ongekend gewelddadige overval, op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord.

Doordat de goudfabriek op het punt stond te verhuizen naar het buitenland was er volgens buren amper activiteit, waardoor deze overval extra opmerkelijk te noemen is.

De helft van de voormalige goudfabriek van Schöne Edelmetaal, de enige in Nederland, had al een andere functie gekregen.

Volgens omwonenden stond het bedrijf op het punt ook het tweede deel te verhuizen. Daardoor werd er amper nog gewerkt in het gebouw.

Dat er woensdagmiddag een waardetransport bij het gebouw naar binnen reed, noemt een buurtbewoner ‘hoogst uitzonderlijk’.

Schöne gaf te kennen: “We kunnen op dit moment geen verdere details geven omdat het onderzoek nog volop gaande is”

De beperkte activiteit roept de vraag op wie op de hoogte waren van de komst van het waardetransport.

Omstreeks twee uur ’s middags overvielen gemaskerde en gewapende mannen een vrachtwagen van Brinks bij het bedrijf. Ze schoten daarbij met automatische wapens.

De overvallers waren uit op goud, zilver en juwelen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s, mogelijk tot zelfs 50 miljoen. Het is niet bekend hoeveel daarvan daadwerkelijk is meegenomen.

Na die gewapende overval is bij een politieachtervolging een van de verdachten, die allen de Belgische en Franse nationaliteit hebben, om het leven gekomen.

Zes andere verdachten werden aangehouden nadat zij een weiland bij Broek in Waterland waren in gevlucht, waarvan er twee gewond zijn geraakt.

Schöne Edelmetaal behoort tot de drie oudste goudhandelsbedrijven ter wereld, begonnen in 1739 door Gerrit Schöne. Maar liefst zeven generaties van de Amsterdamse familie Schöne zijn aan het bedrijf verbonden geweest.

In 1964 kwam Schöne Edelmetaal in het bezit van Degussa en in 1987 trok de laatste Schöne-telg zich terug uit de firma.

Schöne Edelmetaal maakt sinds 2003 deel uit van het Belgische beursfonds Umicore, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Brussel.

Bronnen: Parool, FD, Stadsarchief Amsterdam

Foto: Flickr