Goudkoers stijgt boven de 1.900 dollar, sentiment positief

De goudprijs is op weg naar het hoogste niveau dit jaar, na een herstel van meer dan 220 dollar sinds de bodem eind maart. Analisten wijzen nu naar de 1.950 dollar per ounce.

Goud koerst nu iets boven de 1.900 dollar, nadat het eerder deze week dit niveau al had doorbroken. Het sloot de afgelopen week op een vierde achtereenvolgende week met winst.

Met komende maandag de laatste dag van de maand lijkt het ook deze maand met een winst af te sluiten, en wel met meer dan 100 dollar per ounce.

Goud is daarmee een van de best presterende grondstoffen deze maand en heeft bijna alle verliezen van dit jaar weten weg te poetsen.

Edward Moya, senior marktanalist bij OANDA: “Gold did it. For the past two months, we’ve been dealing with calls saying gold will fall to $1,600. The market is excited about the gold trade right now”

De Fed lijkt de markten ervan te hebben overtuigd dat ze geduldig zal blijven ondanks de hogere inflatie. De centrale bank geeft daarmee groen licht voor goud om verder te stijgen naar 1.950 dollar per ounce, het volgende belangrijke niveau om in de gaten te houden, aldus Moya.

Diego Parrilla, die het Quadriga Igneo fonds beheert , is iemand die onlangs zijn blootstelling aan goud heeft verhoogd. Hij voorziet namelijk niet dat centrale banken het risico gaan nemen om de rente te verhogen, om zo de inflatie te bestrijden.

Bart Melek, hoofd global strategy bij TD Securities, is het daarmee eens en voorziet niet direct een aanscherping van macro economisch beleid door centrale banken.

Melek: “On the one hand, we are seeing somewhat elevated inflation with somewhat disappointing macro indicators. Economic indicators are decelerating, expectations are being placed lower, and inflation is still up. It’s hard to see the Fed tighten economic conditions when you have data slowing down or plateauing”

Ook de dollar lijkt dit jaar goud een duwtje in de rug te geven, aangezien de dollar het jaar sterk begon maar al sinds maart constant in waarde afneemt.

De slechte start van goud dit jaar kwam overigens doordat aanhoudingen in goud-ETF’s in de eerste vier maanden tot april met liefst 237 ton verminderden.

In het tweede kwartaal beginnen aanhoudingen weer te stijgen en mocht deze trend zich voortzetten zou het edelmetaal haar weg omhoog, die zij vorig jaar inzette tot een all-time high in augustus, kunnen hervatten.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr