Bank for International Settlements koopt 1 miljoen ounces goud

Het goud dat bij de Bank of England (BOE) ligt opgeslagen is de laatste tijd voor ongewoon hoge premiums verkocht, wat erop wijst dat centrale banken weer aan het kopen zijn.

Het goud van de Bank of England (BOE) worden beheerd door commerciële banken zoals JPMorgan Chase & Co. Het wordt gewoonlijk verhandeld binnen een paar cent per ounce van het edelmetaal.

Maar in de afgelopen week werd goud, dat door de BOE werd verkocht, volgens goudhandelaren tot 50 cent boven de Londense referentieprijs verhandeld.

Deze premiums zijn in ieder geval voor een deel het gevolg van aankopen door de Bank for International Settlements (BIS), die regelmatig handelt in het edelmetaal namens de centrale banken van de wereld.

De BIS kocht onlangs tot 1 miljoen ounces van verschillende commerciële banken tegen een premium van 30 tot 40 cent, zo geeft Bloomberg aan.

De premium voor goud bij de BOE steeg eind vorige week tot wel 50 cent per ounce, alvorens af te nemen tot ongeveer 20 tot 40 cent. Dit in vergelijking met een marge van nul tot 20 cent onder normale omstandigheden.

De aankopen kunnen een teken zijn dat een of meerdere centrale banken de goudreserves aan het verhogen zijn, zo menen verschillende edelmetaalhandelaren.

Centrale banken hebben het grootste deel van het afgelopen decennium de goudprijs weten te ondersteunen met aankopen, maar zijn in het derde kwartaal van 2020 nettoverkopers geworden.

Hernieuwde aankopen zouden kunnen helpen om een rally in het edelmetaal te ondersteunen.

Het edelmetaal is nu op weg naar de grootste maandwinst sinds juli, nu beleggers zich zorgen maken over inflatie.

Sinds de prijzen begin dit jaar daalden, zijn ten minste enkele centrale banken weer teruggekeerd als kopers.

Vorige maand verhoogde de Bank of Thailand haar goudreserves van 4,95 miljoen ounce in maart tot 6,35 miljoen ounce.

In maart verdrievoudigde Hongarije haar reserves, in een van de grootste aankopen door een centrale bank in decennia.

Bronnen: Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr