Overmacht op levering metaalproducten

Newmont, de grootste goudproducent ter wereld, heeft overmacht (force majeure) verklaard op leveringen van enkele metaalproducten uit haar Peñasquito-mijn in Mexico.  Newmont kan toegezegd metaal dus niet leveren en de verklaring hiervoor komt voort uit een staking die sinds 8 juni 2023 aanhoudt, nadat bijna 2.000 vakbondsleden het werk in de mijn hadden neergelegd vanwege een geschil over winstdeling en vermeende contractbreuken.

De Peñasquito-mijn is de grootste goudmijn van Mexico en de op een na grootste zilvermijn ter wereld. Het voornaamste twistpunt tussen de werknemers en Newmont is een winstdelingsregeling. De werknemers eisen een groter aandeel in de winst van de mijn, van 10% zoals overeengekomen in 2022, naar 20%, volgens het bedrijf. De secretaris van de vakbond verklaarde in een e-mail dat een deel van hun eisen gericht is op verduidelijking van de berekening van het plan, in plaats van een percentageverhoging.

Het in Colorado gevestigde bedrijf verklaarde dat het in een “constructieve dialoog” blijft met de vakbond en de autoriteiten die deel uitmaken van het bemiddelingsproces. Dit is de derde arbeidsgeschil bij het mijnbouwproject sinds Newmont Goldcorp, de vorige eigenaar van de mijn, in 2019 heeft overgenomen.

In voorgaande jaren was de mijn het doelwit van protesten van grondeigenaren, vrachtwagenchauffeurs en bewoners van nabijgelegen steden.

Peñasquito is Newmont’s op twee na grootste mijn qua omzet en heeft vorig jaar $2,8 miljard aan inkomsten gegenereerd voor het bedrijf. Het is ook belangrijk voor de Mexicaanse economie, aangezien het in 2022 een economische waarde van $1,9 miljard heeft bijgedragen. Dit bedrag omvat werknemerslonen en -voordelen, belasting- en royaltybetalingen aan federale, staats- en lokale overheden, en investeringen in gemeenschapsinfrastructuur en waterprojecten.

Force Majeure moeten inroepen is beschamend voor Newmont en komt in de mijnsector uiteindelijk niet zo vaak voor. 

Het geeft wel alweer aan dat investeren in mijnbouw of mijnbouwaandelen, helemaal niet hetzelfde is als het aankopen van fysiek (edel)metaal.

Overmacht op levering metaalproducten

Breid je posities in fysiek goud en zilver uit via Goud999Safe

Bron: Newmont declares force majeure on Peñasquito mine products (NYSE:NEM) | Seeking Alpha